Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Otec súdený za smrť svojho postihnutého syna, sa do väzenia nevráti
Zdielať na

Otec súdený za smrť svojho postihnutého syna, sa do väzenia nevráti

Archívne video

PREŠOV / Krajský súd v Prešove rozhodoval o prípade muža, ktorý odpojil svojho ťažko chorého syna od prístrojov. Pred rokom a pol nad ním prešovský Okresný súd vyniesol rozsudok a uznal ho vinným z usmrtenia. Obžalovaný muž však necítil vinu nad smrťou syna a odvolal sa.

Napokon aj krajský súd vyhodnotil jeho konanie ako usmrtenie a hoci pôvodný rozsudok prvostupňového súdu zrušil a zmenil v ňom skutkové závery, otcovi vymeral opätovne trest na dobu, ktorú už strávil vo vyšetrovacej väzbe.

Okresný súd v Prešove uznal 11. októbra 2016 Jozefa Andreja v pôvodnom procese vinným z toho, že 26. septembra 2015 odpojil syna od umelej pľúcnej ventilácie a odsávania, na ktoré bol odkázaný. Vymeral mu trest osem mesiacov a 22 dní v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Teda presne toľko, koľko strávil vo väzbe pred súdnym procesom a počas neho. Voči tomuto rozsudku sa odvolal prokurátor aj odsúdený a tak sa prípadom zaoberal Krajský súd v Prešove.

Na pojednávaní si vypočul znalca z odboru medicíny a následne vyniesol rozsudok, ktorým síce zmenil skutkové závery súdu, ale ponechal nezmenenú výšku trestu vyneseného prvostupňovým súdom. Ten predtým zmenil právnu kvalifikáciu skutku z obzvlášť závažného zločinu vraždy na chránenej osobe na prečin usmrtenia z nedbanlivosti, s čím sa stotožnil aj odvolací súd.

Pripútaný na lôžko

"Krajský súd zrušil rozsudok Okresného súdu v Prešove v celom rozsahu, lebo konštatoval nesúlad skutkových záverov s právnou kvalifikáciou skutku na základe vykonaného dokazovania. Následne uznal obžalovaného za vinného z prečinu usmrtenia a určil mu súhrnný trest odňatia slobody v trvaní osem mesiacov a 22 dní so zaradením do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia, tiež peňažný trest 500 eur a náhradný trest odňatia slobody pre prípad marenia peňažného trestu v trvaní dvoch mesiacov a napokon trest zákazu činnosti všetkých motorových vozidiel na dva roky,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová s tým, že ide o súhrnný trest, do ktorého sa odsúdenému započítal aj trest za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, o ktorom trestným rozkazom rozhodol Okresný súd v Poprade 27. októbra 2016. "Ak sa žalovaný dopustil v období, za ktoré súd rozhoduje, aj iného trestného skutku, za ktorý je odsúdený, tak súd ukladá súhrnný trest. Ide o štandardný postup,“ vysvetlila Petrufová. Ako dodala, dnešným dňom je rozhodnutie odvolacieho súdu právoplatné.

Okresný súd v pôvodnom uznesení konštatoval, že Jozef Andrej sa previnil tým, že napriek poučeniu o tom, že syna nemá odpájať od dýchacích prístrojov, rady lekárov nepočúvol, čo viedlo k Dominikovej smrti. Podľa súdu ale nebol preukázaný úmysel vraždiť, o čom svedčí odpájanie a zapájanie prístroja pri snahe o resuscitáciu. Ako potvrdili všetci svedkovia, otec sa o svojho postihnutého syna príkladne dlhé roky staral. Vymeraný trest je pod dolnou hranicou sadzby, keďže v podobných prípadoch sa pohybuje od dvoch do päť rokov.

Od narodenia bol Dominik  pripútaný na lôžko a v neustálej opatere jeho rodičov. Starali sa o neho vo dne i v noci. V ten osudný deň, keď sa Dominik začal náhle dusiť a zomrel, bol s ním jeho otec doma sám. Podľa súdu pochybil v tom, že mal synovi čo najskôr privolať pomoc. Keď však videl, že chlapec nedýcha, snažil sa ho sám, aj keď neúspešne, prinavrátiť k životu.

Takto sa to začalo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy