Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obvinení z extrémizmu Buchta, Škrabák a Pagáč sú na slobode
Zdielať na

Obvinení z extrémizmu Buchta, Škrabák a Pagáč sú na slobode

BANSKÁ BYSTRICA / Vo štvrtok vykonali policajti z Národnej kriminálnej agentúry sedem domových prehliadok a 12-sť prehliadok iných priestorov v Ružomberku, Púchove, Nitre, v Galante a v Maduniciach. Pre podozrenia z extrémistických trestných činov zadržali 6 ľudí. Traja z nich sa krátko popoludní postavili pred sudcu v Banskej Bystrici. Zadržaní Michal Buchta, predseda okresnej rady ĽSNS v Ružomberku, Jakub Škrabák, predseda Slovenskej pospolitosti a Jaroslav Pagáč alias Reborn idú na slobodu.

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici sa nestotožnil s návrhom na ich väzobné stíhanie. A všetci traja putujú na slobodu.

​Prokurátor voči rozsudku podal sťažnosť a vo veci rozhodne Najvyšší súd. Polícia zadržala všetkých troch ešte vo štvrtok a obvinila ich zo šírenia extrémizmu. Celkovo polícia obvinila 6 osôb, avšak podnet na väzobné stíhanie bol podaný iba na Buchtu, Škrabáka a Pagáča.

Troch mužov v putách priviezla ozbrojená eskorta na špecializovaný trestný súd do Banskej Bystrice pred druhou popoludní. Všetci traja, šéf Slovenskej pospolitosti, ružomberský okresný predseda Ľudovej strany naše Slovensko ako ako spevák s prezývkou Reborn mali na rukách putá. Na krku majú obvinenia z extrémistických činov. Prokurátorka pre všetkých troch žiadala väzbu.

Jakub Škrabák ako šéf Slovenskej pospolitosti nemá problémy so zákonom prvýkrát. V roku 2016 ho už zadržali pri proteste extrémistov v Bratislave. Fotografie zo zásahu NAKA v Ružomberku sa v ten deň objavili aj na stránke ĽSNS, na fotografiách je okresný predseda Michal Buchta v putách. Ten jediný si pri príchode na súd ukrýval tvar pod papiermi.

Sudca rozhodol po šiestej večer. Všetkých troch mužov pustil na slobodu. "Nevyhovel návrhu prokurátora na vzatie môjho klienta do väzby, natoľko nezistil na takýto postup splnené zákonom vyžadované podmienky," tvrdí Tomáš Rosina, obhajca Michala Buchtu.

Prepustení muži sa k rozsudku nechceli vyjadrovať. Povedali len toľko, že sa vyjadria neskôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy