Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Súd s policajtmi, ktorí mali šikanovať rómskych chlapcov bol bez obžalovaných aj bez poškodených
Zdielať na

Súd s policajtmi, ktorí mali šikanovať rómskych chlapcov bol bez obžalovaných aj bez poškodených

KOŠICE / Košický Krajský súd sa v stredu zaoberal prípadom desiatich policajtov, ktorí mali ešte v roku 2009 na policajnom oddelení šikanovať skupinu rómskych chlapcov. Senát prvostupňového súdu policajtov už dvakrát oslobodil.

Video, ktoré si mali nahrávať na mobilné telefóny súd neuznal ako dôkaz. Proti verdiktu sa odvolal prokurátor, a tak sa spis dostal na odvolací súd. Hlavného pojednávania sa obžalovaní policajti nezúčastnili. Do súdnej siene neprišli ani poškodení. 

Predsedníčka senátu podala správu o doterajšom konaní. Po zhrnutí procesu prišli na rad záverečné reči. Prokurátor žiadal, aby senát zrušil oslobodzujúci rozsudok a prípad opäť vrátil na okresný súd. Trval na tom, aby prizval znalca, ktorý by vyhodnotil či s videom niekto manipuloval a či je záznam upravený. "Naďalej trvám na podanom odvolaní prokurátora a na dôvodoch, ktoré sú v ňom uvedené," povedal prokurátor Rastislav Remeta.

Na rad prišli aj záverečné reči obhajcov, ktorí zhodne trvajú na nevine svojich klientov, z ktorých sa väčšina už vrátila do služby. Advokáti žiadali súd, aby odvolanie prokurátora zamietol.  "Od začiatku jednoznačne zastávame ten názor, že takto získaný dôkaz ako bol prezentovaný v médiách, to znamená, tá nahrávka, je nezákonne získaný dôkaz a preto žiadame, aby bolo odvolanie prokurátora zamietnuté," uviedol obhajca Ivan Vanko. 

Šesť chlapcov sa na obvodné oddelenie polície dostalo po tom, ako napadli 66-ročnú dôchodkyňu. Staršia žena utrpela pri lúpeži poranenia ramena. Policajti mali chlapcov nútiť fackovať sa, bozkávať a ďalšie veci.

Verdikt v stredu nepadol, senát ho vynesie v piatok ráno.

Pozrite si archívne video o tomto prípade. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy