Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Muža pri pílení zavalil strom. Pre stromy sa na miesto nevedel dostať ani vrtuľník
Zdielať na

Muža pri pílení zavalil strom. Pre stromy sa na miesto nevedel dostať ani vrtuľník

HRIŇOVÁ / Záchranná akcia sa v sobotu konala v ťažko prístupnom teréne na Poľane v okrese Detva. V lesoch vysoko nad Hriňovou zavalil obrovský strom 40-ročného muža. Pílil stromy so svojím bratom, ktorý všetko videl a okamžite brata ratoval. Na miesto sa dostali hasiči na štvorkolkách, záchranársky vrtuľník tam pristáť nemohol. Lekára spustili z paluby.

Bola to mimoriadne náročná záchranná akcia. V ťažko prístupnom teréne sa zrútil obrovský strom počas pílenia a zasiahol 40-ročného Mariána. Ten pracoval v lese spolu so svojím bratom. Ťažkým pňom sa pohnúť nedalo a Marián mal pod ním zavalené obidve nohy. Hasiči sa na miesto nešťastia dostali na štvorkolkách a okamžite začali konať. Museli čo najrýchlejšie vytiahnuť zavaleného muža. "Zraneného sme pomohli vyslobodiť pomocou zdvíhacích vankúšov a zraneného sme ho potom pomohli naložiť do vrtuľníka," povedal Stanislav Kollár z Hasičského a záchranného zboru.

Vysoké stromy boli problémom pre záchranársky vrtuľník, ktorý tam preto nemohol pristáť. Lekára spustili priamo z paluby vrtuľníka do lesa. "Lekár bol po prílete do určenej oblasti k zranenému z paluby vrtuľníka vysadený palubným navijákom. Pilčík bol pri vedomí, utrpel poranenia oboch dolných končatín s podozrením na zlomeniny členkov. Lekár leteckých záchranárov mu následne poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie a z terénu boli obaja evakuovaní," povedala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková. 

Vrtuľník letel s pacientom do banskobystrickej nemocnice. "Informácie o zavalenom 40-ročnom mužovi v lese sme na mieste preverili a keďže utrpel zranenia, s ktorými bol prevezený do nemocnice, polícia prípad nevyšetruje," povedala policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy