Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Holandský minister zahraničia sa za útok ich občanov v Prahe hanbí. Padli už aj prvé tresty
Zdielať na

Holandský minister zahraničia sa za útok ich občanov v Prahe hanbí. Padli už aj prvé tresty

HAAG / Holandský minister zahraničia Stef Blok v reakcii na prípad napadnutia čašníka z reštaurácie v centre Prahy uviedol, že sa pri pohľade na zábery útoku hanbí. Padli už aj prvé tresty.

/Trom Holanďanom obvineným z výtržníctva pražský súd uložil osemmesačný podmienečný trest a zákaz vstupu do krajiny na päť rokov. Dvaja muži, ktorých polícia považuje za hlavných páchateľov, súd poslal do väzby. Zvyšní dvaja Holanďania, ktorých polícia neobvinila, už sú späť vo vlasti. 

Hrozba väzenia 

Skupinu siedmich cudzincov vo veku od 24 do 32 rokov zadržala česká polícia v pondelok večer na pražskom letisku pre podozrenie, že v sobotu v reštaurácii v centre Prahy napadli čašníka, ktorý ich upozornil, že nemajú konzumovať vlastný alkohol. Päť z nich neskôr polícia obvinila.

Trom Holanďanom obvineným z výtržníctva vo štvrtok Obvodný súd Praha 1 trestným príkazom uložil osemmesačný trest podmienky a zakázal vstup do Českej republiky na päť rokov. Cudzinci rozhodnutie prijali, je preto právoplatné. Dvaja väzobne stíhaní páchatelia čelia obvineniam z výtržníctva a z ťažkého ublíženia na zdraví, za čo im hrozí až 10 rokov väzenia. 

Národná hanba

Šéf holandskej diplomacie Blok uviedol, že sa pri pohľade na fotografie z miesta činu hanbí. Obrázky sú podľa neho "hrozné". Minister rovnako potvrdil skoršie informácie holandskej tlače, že muži zapletení do útoku na čašníka požiadali veľvyslanectvo v Prahe o pomoc. Krátko po zadržaní ju pritom ešte odmietli. 

Totožnosť ministerstvo zahraničia nepotvrdilo. Podľa holandských serverov však väčšina z nich pochádza z okolia Haagu, hlavní podozriví sú údajne dokonca bratia. Jeden z nich vraj vlastní fitness centrum, kde zároveň pracuje ako tréner. Napadnutý čašník skončil po útoku vo veľmi vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti a podstúpil operáciu hlavu. Pracovať nebude môcť najmenej dva mesiace. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy