Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: Zabijak zlatého štátu. Cez deň bol policajtom, po nociach vraždil
Zdielať na

FOTO: Zabijak zlatého štátu. Cez deň bol policajtom, po nociach vraždil

SACRAMENTO / Polícia v Kalifornii zadržala muža, ktorého považuje za sériového vraha a násilníka zo 70. a 80. rokoch. Teraz už 72-ročný bývalý policajt Joseph James DeAngelo do polovice 80. rokov údajne zabil 12 ľudí a znásilnil desiatky žien. Usvedčiť ho po rokoch mala analýza DNA, prokuratúra ho už z dvoch vrážd obvinila.

Polícia podľa miestnych médii muža zatkla v noci z utorka na stredu v oblasti kalifornskej metropoly Sarcamento, v ktorej muž žil. "Vedeli sme, že hľadáme ihlu v kope sena, ale boli sme si istý, že tam je. Nakoniec sme ho našli tu v Sarcamente," povedala na tlačovej konferencii štátna zástupkyňa okresu Anne Maria Schubert. 

Polícia nedávno narazila na stopu v desiatky rokov nevyriešenom prípade a začala dôchodcu tajne sledovať a hľadať v jeho každodennej rutine akúkoľvek spojitosť s dávnymi činmi. Nakoniec sa im pred týždňom podarilo odobrať dve vzorky DNA z vecí, ktoré vyhodil, uvádza portál novinky.cz. 

Zabijak zlatého štátu

V súčasnosti je zatiaľ DeAngelo obvinený z vraždy Lymana a Charlene Smith z marca roku 1980. Násilník, ktorý dostal prezývku "Golden State Killer" (zabijak zlatého štátu), v priehebu 70. rokov v Južnej Kalifornii znásilnil do 50 žien a do polovice 80. rokov zabil 12 ľudí. Okrem toho mal tiež vykradnúť viac ako sto domov. Maskovaný a ozbrojený si muž vyberal ženy, ktoré boli doma samy, ale zabíjal aj páry. 

Kto je DeAngel? 

O podozrivom zatiaľ vedia, že slúžil u námorníctva a v priebehu 70. rokov pracoval ako policajt v menších kalifornských mestách Exeter a Auburn. Aj preto sa mu zrejme darilo tak dlho polícii unikať. V auguste 1979 bol z polície prepustený pre krádež v obchode. Čo robil v ďalších rokoch života zatiaľ nie je úplne známe. 

https://twitter.com/PedroRiveraTV/status/989171493069180928

Podľa jedného z vyšetrovateľov, ktorý sa prípadom zaoberajú desiatky rokov, sériový vrah celú dobu sledoval správy o svojich činoch v médiách. Následne zmenil svoje zvyklosti vo výbere obetí a držal sa tak neustále o krok pred políciou. "Dobre zametal svoje stopy," uviedol vyšetrovateľ, "s čím ale nepočítal bola analýza DNA."

Trpezlivé pátranie

Pátranie po páchateľovi viedlo policajtov začiatkom tohto storočia k prijatiu zákona, ktorý nariaďuje zhromažďovanie vzoriek DNA od osôb obvinených zo závažných zločinov. Právny predpis, ktorý schválili obyvatelia štátu v referende, inicioval brat jednej z obetí.  Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) pred dvoma rokmi vypísal odmenu 50 tisíc dolárov za informácie, ktoré povedú k dolapeniu sériového vraha. 

Pozrite si archívnu reportáž o slovensko sériovom vrahovi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy