Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Arogantní vodiči v lese
Zdielať na

Arogantní vodiči v lese

ŽILINA / Arogancia piatich vodičov nemá hraníc. Svoj voľný čas si krátia jazdením v ochrannom pásme národného parku Malej Fatry, dokonca nemajú zábrany použiť pílu, ak by ich pri vyčínaní niečo zastavilo. Zábery ich počinu sa objavili na internete a dostali sa už do rúk polície. Mužom hrozí ročné väzenie.

S enviromentálnou trestnou činnosťou sa polícia stretáva čoraz častejšie. Posledný prípad, ktorým sa aktuálne zaoberá žilinská polícia je z februára tohto roka. Päť mužov v piatich terénnych autách si svoju jazdu v ochranom pásme nad obcou Horná Tižina zjavne užíva. Na záberoch z internetu jeden z nich dokonca drží v rukách pílu, tá by zrejme poslúžila, ak by nastal pri jazdách akýkoľvek problém.   

Za porušovanie ochrany rastlín a živočíchov im hrozí ročné väzenie. "Obvineniu z prečinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov čelia piati muži vo veku od 26 do 38 rokov," uviedol hovorca Krajského policajného zboru Žilina Radko Moravčík. "Vyšetrovanie bolo v štyroch prípadoch ukončené a spisy boli zaslané prokurátorovi s návrhom na podanie obžaloby na obvinených mužov," spresňuje. 

S podobnými prípadmi sa čoraz častejšie stretávajú aj ochranári. "Je dosť možné, že najmä jazdením mimo spevnených komunikácií a na určitých miestach, poničili biotopy národného aj európskeho významu," tvrdí strážca Národného parku Malá Fatra Michal Babnič.

Podľa strážcu si arogantní vodiči vôbec neuvedomujú, čo všetko hlučnou jazdou spôsobujú rastlinám a živočíchom. "Práve ten prelom zimy a jari je veľmi citlivý pre živočíchy, tak isto pre rastlinstvo, keďže príroda sa snaží odovzdať genetickú informáciu a vyviesť mláďatá," dodal. 

Uhynutých kamzíkov je v Tatrách čoraz viac. Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy