Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Babka hrdinka: 78-ročná Alžbeta prešla cez rozum zlodejom. Polícia radí, buďte ako Alžbeta
Zdielať na

Babka hrdinka: 78-ročná Alžbeta prešla cez rozum zlodejom. Polícia radí, buďte ako Alžbeta

NITRA / Ďalšiu dôchodkyňu sa podvodníci pokúsili pripraviť o celoživotné úspory. Alžbeta im mala previesť peniaze na účet po tom, ako jej zavolali s vymysleným príbehom o dopravnej nehode jej syna. Vystrašenú babku zdeptali historkou o zranenom synovi, ktorý potrebuje súrne pomoc. Odmenou pre nich mala byť mastná finančná hotovosť, za ktorú jej na oplátku sľúbili neohlásiť nehodu jej syna na polícii. S takým koncom ale nerátali.

Všetko sa začalo telefonátom na pevnú linku Alžbety. Volajúci sa babičke predstavil ako lekár, pri čom jej tvrdil, že jej syn mal dopravnú nehodu a potrebuje pomoc. Jej syn si mal pri nehode zahryznúť do jazyka, a preto nie je schopný rozprávať sám. "Dôchodkyni prečítal do telefónu list od syna, v ktorom žiadal 4 000 eur," vysvetľuje hovorkyňa Krajského policajného zboru v Nitre Božena Bruchterová. Podvodník v telefonáte tvrdil, že ak peniaze dostane, nehodu jej syna neohlási na polícii.

Kroky dôchodkyne tak smerovali do banky. Muž v telefóne jej povedal, že ešte raz zavolá a upresní, kde má peniaze odovzdať. Nemala ale toľko peňazí, koľko od nej neznámy muž žiadal. "Po tomto telefonáte sa vybrala do banky, kde vybrala 2 000 eur," spresňuje Bruchterová.

Nešťastná pani nevedela, čo urobiť, zrejme sa jej to všetko nezdalo, a tak pred bankou zatelefonovala vnukovi. "Dozvedela sa, že jej syn žiadnu nehodu nemal a je v poriadku," vraví hovorkyňa. Ako sa ukázalo, práve tento telefonát jej ušetril tisícky eur, ktoré by s veľkou pravdepodobnosťou už nevidela. 

"Jediný telefonát príbuzným jej zachránil 4 000 eur, ktoré od nej pýtal falošný lekár," potvrdzuje hovorkyňa.  

Polícia upozorňuje dôchodcov, aby nenaleteli podvodníkom a všetko si preverili, tak ako Alžbeta. Aj keď sa dá v tomto prípade povedať, že v tak urobila v poslednej chvíli. 

Štyri statočné dôchodkyne z Komárna zabránili zlodejovi v nekalých úmysloch. Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy