Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kauza Róbert Okoličány. Experti špekulujú o zmene zákona aj právnej praxe
Zdielať na

Kauza Róbert Okoličány. Experti špekulujú o zmene zákona aj právnej praxe

BRATISLAVA / Stále rezonuje kauza Roberta Okoličányho, ktorému Najvyšší súd potvrdil doživotie. Následný útek šéfa košického podsvetia spôsobil vlnu kritiku voči polícii. Tá sa však bráni, že nemala informácie o tom, že sa schyľuje k jeho definitívnemu odsúdeniu. Médiá aj experti preto špekulujú o zmene zákona i právnej praxe.

Polícia pred niekoľkými dňami zareagovala na situáciu vtipným sloganom na sociálnej sieti: Chytáme najhľadanejších Slovákov, chytíme aj Okoličányho! Zároveň odmieta, že by v tomto prípade pochybila. Podľa právničky polícia prichádza na scénu až vtedy, keď má v rukách príkaz na dodanie do výkonu trestu.

"Začne tú osobu hľadať a keď nie je možné ju zastihnúť na určitých adresách, tak okamžite to musí byť reflektované sudcovi," vysvetľuje odborníčka na trestné právo Lucia Kuriľovská. Záleží pritom od dĺžky lehoty, ktorú súd vo svojom verdikte vyčlení odsúdenému na nástup do väzenia. Pokiaľ existuje predpoklad, že odsúdený utiekol do zahraničia, súd by mal vydať európsky alebo medzinárodný zatykač. Úteku však možno predísť ešte pred samotným verdiktom súdu.

"By sám mal zvážiť dať osobu predviesť na hlavné pojednávanie, ale nie je to povinnosť sudcu," pokračuje odborníčka. Polícia, ktorú kritizovali tiež za opätovný útek Viliama Mišenku, však argumentuje, že príkaz na dodanie väzenia platí len na území Slovenska. Vo svojom stanovisku na sociálnej sieti považuje za zarážajúce, že na Mišenku nebol od 20. marca vydaný európsky či medzinárodný zatýkací rozkaz.

Vypátrať hľadaného Slováka kdekoľvek vo svete je jedna vec, úspešne ho eskortovať do vlasti je však už kapitola sama o sebe. Ľahšie je to samozrejme v prípade krajín, ktoré sú členmi Európskej únie. V susednom Česku našli v minulosti útočisko Mikuláš Černák, Jozef Roháč či Sýkorovec Martin Bihári. Údajného dunajsko-stredského mafiána Kristiána Kádara vydali z Maďarska, hľadaného Karolla Mella po prvý raz dolapili v Poľsku, neskôr našiel azyl v Belize.

V Nemecku boli zadržaní údajný boss sýkoriek Róbert Lališ či Igor Halás s Borisom Hippom, v Grécku ich komplic Daniel Datina. V kurze je tiež exotika a krajiny ako Thajsko či Seychely, spomínaného Mišenku v minulosti doviezli až v Venezuely.

Odsúdení nie sú v bezpečí ani na Balkáne. Drogový boss Baki Sadiki putoval na Slovensko po zadržaní v Kosove a Františka Matíka z kauzy nebankoviek nám naservírovala srbská polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy