Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tvrdí, že chce poukázať na skorumpovanosť. Teraz mu hrozia dva roky väzenia za ohováranie
Zdielať na

Tvrdí, že chce poukázať na skorumpovanosť. Teraz mu hrozia dva roky väzenia za ohováranie

ZÁVADKA / Jozef z obce v okrese Humenné tvrdí, že chcel poukázať na nečinnosť a skorumpovanosť úradníkov. Výsledkom je, že ho polícia viní z ohovárania. Hrozia mu za to dva roky väzenia. V prípade ale nastal zvrat.

Jozef býva v susedstve so starostkou. Ich pozemky chcel oddeliť plotom, čo spustilo celý problém. "Podal som oznámenie o ohlásení drobnej stavby.
Stavebný úrad v Prešove ma odkázal na okresnú prokuratúru z dôvodu, že starostka falšuje doklady," uviedol Jozef Jacko.

"Muž mal na viacero inštitúcií rozposlať list, v ktorom mal obviniť istú ženu z obce Závadka z falšovania obsahu oznámenia o drobnej stavbe," uviedol policajný hovorca v Prešove Daniel Džobanik. Polícia muža najprv obvinila z prečinu ohovárania, no Jozef podal sťažnosť. O tej rozhodol prokurátor. "Ten napadnuté uznesenie zrušil a vrátil vec na doplnenie vyšetrovania," uviedol Džobanik. 

K novým okolnostiam sa starostka vyjadriť odmietla. "Legálne som podal sťažnosť a obhajoval som si svoj osobný majetok. To nie je ohováranie. Legálne podaná sťažnosť nie je trestne stíhaná," povedal Jacko. 

Tým sa ale pre Jozefa problémy nekončia. Na stole sudcu leží od roku 2016 obžaloba pre ohováranie šéfky spoločného stavebného úradu. Prípad rovnako súvisí s výstavbou plotu a za dva roky sa na súde príliš nepohol. Pôvodný sudca namietal svoju zaujatosť a senát krajského súdu ho z konania vylúčil. Obžaloba skončila na stole iného sudcu, no aj ten namietal svoju zaujatosť. "Senát Krajského súdu v Prešove rozhodol na neverejnom zasadnutí tak, že nevylúčil zákonného sudcu z vykonávania úkonov trestného konania," uviedla hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

"List, ktorý som pôvodne napísal nie je identický so vznesenou obžalobou," povedal Jozef. Podľa slov obžalovaného preto spis študuje aj generálna prokuratúra a hoci mu hrozí až dvojročné väzenie, vraví, že je odhodlaný dokázať svoju nevinu. "Kto sa sťažuje na Smer, v tú ranu nech počíta s trestným stíhaním alebo v horšom prípade ako ten nebohý novinár, pretože on tiež povedal, čo robí Smer. Tu je výsledok. Pre nich zákon jednoducho neplatí," dodal Jozef. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy