Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najvyšší súd rozhodol o Okoličánym a jeho spoločníkoch. Padli tri doživotné tresty
Zdielať na

Najvyšší súd rozhodol o Okoličánym a jeho spoločníkoch. Padli tri doživotné tresty

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Najvyšší súd potvrdil v kauze východoslovenskej zločineckej skupiny vedenej Róbertom Okoličánym tri doživotné tresty. Odsedieť si ich za rôzne trestné činy majú okrem samotného šéfa skupiny aj Róbert Nigut a Jaroslav Potučko. Ďalší člen skupiny Jozef Leško si vo väzení má odsedieť 24 a pol roka. Verdikt najvyššieho súdu je právoplatný. Do výkonu trestu by mali nastúpiť okamžite.

Róbert Okoličány bol v minulosti osemkrát súdne trestaný, dvakrát neprávoplatne odsúdený na doživotie. Bol uznaný vinným za dve vraždy a jeden pokus o vraždu. Róbert Nigut bol v minulosti sedemkrát súdne trestaný, dvakrát neprávoplatne odsúdený na doživotie. Na svedomí má podľa súdov štyri vraždy. Aktuálne je na úteku.  "Pána Niguta som naposledy videl v roku 2012, keď bol prepustený z väzby a od roku 2013 o ňom nemám žiadnu informáciu," uviedol jeho obhajca Martin Krakovský.

Jaroslav Potučko bol v minulosti päťkrát súdne trestaný, dvakrát neprávoplatne odsúdený na doživotie. Podľa súdu je zodpovedný za dve vraždy. Rozsudok pre každého z troch obžalovaných znel doživotie. Jozef Leško bol v minulosti päťkrát súdne trestaný a neprávoplatne odsúdený na 25 rokov. Aktuálne a definitívne rozhodnutie súdu znie 24 a pol roka. 

Uvedení štyria muži boli hlavnými aktérmi zo 16 člennej Okoličányho zločineckej skupiny. Na dvojdňovom pojednávaní sa ale nezúčastnil ani jeden z nich. Súd zo všetkých 16 jedného prepustil a dvom udelil podmienku. Trinásť osôb má nastúpiť do výkonu trestu, no vzhľadom na to, že na pojednávaní neboli prítomní, policajná eskorta nemala koho odviesť. Voči rozsudku neexistuje žiaden opravný prostriedok. Jediná možnosť odsúdených je podať mimoriadne dovolanie na Ministerstvo spravodlivosti.

Jednou z najmedializovanejších vrážd Okoličányho skupiny bola vražda konkurenčného bossa Jozefa Eštoka. Takmer na deň presne, 23. apríla v roku 2005 Robert Nigut a Jozef Leško vypálili na jeho mercedes 50 nábojov. Strely z Leškovho samopalu ale zasiahli aj nič netušiacu posádku v okoloidúcom aute. Roman Straka utrpel zranenia hlavy, ktorým podľahol. Verdikt si prišla vypočuť aj matka nebohej obete. "Ja sa s tým neviem zmieriť, ešte o to viac, že to bola náhodná smrť človeka mladého. Každú noc zaspávam s tabletkami, a to je 13 rokov. Môj manžel dostal mozgovú príhodu," povedala Ľubica Straková.

Prvostupňový rozsudok pripisoval členom skupiny zodpovednosť za vraždy Jozefa Eštóka, Jozefa Ferenca, Mareka Adama, Zdeňka Lhockého a Ganiho Selmaniho. Podľa obžaloby tieto vraždy naplánovali Róbert Okoličány a Róbert Nigut a vykonávateľmi boli väčšinou Róbert Nigut a Jaroslav Potučko. Pri vražde Eštóka pritom zahynul aj náhodný okoloidúci vodič Roman Straka. Podľa rozsudku členovia skupiny zorganizovali aj útoky na viacero osôb za pomoci železných tyčí alebo sekier, alebo útoky na kasína a zábavné podniky s cieľom prinútiť ich majiteľov platiť za ochranu. Pri akciách využívali nelegálne držané zbrane a kradnuté autá. Proti skupine svedčil ako kľúčový svedok bývalý člen Róbert G.

Skutkami údajnej východoslovenskej zločineckej skupiny sa súdy zaoberajú od augusta 2007. Prokurátor pôvodne žaloval skupinu Róberta Okoličányho spolu z 19 skutkov, medzi ktorými bolo založenie a zosnovanie zločineckej skupiny, vraždy, pokusy o vraždu, ublíženia na zdraví, ďalšie násilné trestné činy, nepovolené ozbrojovanie a vydieranie. Prípady viacerých obžalovaných, ktorí na súd nechodili, senát prvostupňového súdu postupne vyčlenil na štyri samostatné konania, čo sa neskôr ukázalo ako problém.

Bývalý Špeciálny súd vyniesol 17. februára 2009 rozsudok nad časťou skupiny - Róbertovi Okoličánymu a Jaroslavovi Potučkovi vymeral doživotie, ďalší piati členovia dostali tresty v rozmedzí od štyroch do osem a pol roka. Členov údajnej zločineckej skupiny vtedy odsúdil za desať trestných činov, ktorých sa podľa žalobcu dopustili v rokoch 2000 až 2005. Obžalovaní sa voči verdiktu súdu odvolali. Rok po prvostupňovom verdikte 26. februára 2010 senát Najvyššieho súdu na neverejnom zasadnutí pôvodný rozsudok zrušil. Prípad vrátil Špecializovanému trestnému súdu v Pezinku na nové prejednanie a rozhodnutie. Zároveň mu nariadil, aby kauzu opäť spojil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy