Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Návrh na vydávaciu väzbu na Vadalu doručili krajskému súdu
Zdielať na

Návrh na vydávaciu väzbu na Vadalu doručili krajskému súdu

Archívna reportáž

KOŠICE / Na Krajský súd v Košiciach doručila prokuratúra návrh na vydávaciu väzbu na Antonina Vadalu. Jej cieľom je zabrániť, aby nedošlo k zmareniu účelu, ktorý definuje európsky zatýkací rozkaz. Súd ale bude môcť o väzbe rozhodnúť až po tom, ako Najvyšší súd rozhodne Vadalovej sťažnosti obvineného proti predbežnej väzbe.

"Originál európskeho zatýkacieho rozkazu a ďalšie potrebné listiny sme doručili spolu s návrhom na vydávaciu väzbu Krajskému súdu v Košiciach. O našom návrhu môže krajský súd rozhodovať až potom, čo Najvyšší súd rozhodne o sťažnosti obvineného proti predbežnej väzbe. Ak súd vyhovie nášmu návrhu bude pokračovať predbežné vyšetrovanie prokurátora, v ktorom sa budú vykonávať úkony rozhodujúce pre meritórne rozhodnutie, či sa európsky zatýkací rozkaz vykoná a či bude osoba vydaná," uviedol hovorca krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko. 

Antonina Vadalu v Taliansku stíhajú za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a so psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami. Podľa obvinenia sa Vadala spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky.

Európsky zatýkací rozkaz bol rozšírený o ďalší skutok spočívajúci v páchaní trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. "Účelom vydávacej väzby, o ktorú žiadame, je zabezpečenie prítomnosti vyžiadanej osoby a zabránenie, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze," dodáva Filičko v správe.

Taliansky podnikateľ Antonino Vadala, ktorý je spájaný s talianskou mafiou, bol zadržaný vo svojom dome ešte 13. marca. O dva dni neskôr rozhodol krajský súd v Košiciach, že pôjde za mreže. Dôvodom väzobného stíhania bol európsky zatýkací rozkaz, ktorý doručil slovenským orgánom benátsky súd. "Súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz pre drogový trestný čin spáchaný organizovanou zločineckou skupinou s nadnárodnou pôsobnosťou," povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Proti predbežnej väzbe podal Antonino Vadala sťažnosť, ktorá minulý piatok dorazila na Najvyšší súd. Ten v najbližších dňoch rozhodne o tom, či talianského podnikateľa ponechá vo väzbe. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy