Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľudí vytiahli rovno z postelí a nariadili im vziať iba najnutnejšie. Netušili čo sa deje
Zdielať na

Ľudí vytiahli rovno z postelí a nariadili im vziať iba najnutnejšie. Netušili čo sa deje

KOŠICE / Hotové peklo si počas uplynulej noci prežili obyvatelia jedného košického paneláku. Hodinu pred polnocou ich museli evakuovať hasiči. Doslova ich vytiahli z postelí a zobrať si mohli iba to najnutnejšie oblečenie. Nik netušil, čo sa deje. Len cítili ostrý zápach a spod dverí sa na niektorých poschodiach valil dym. Zasadať musel aj krízový štáb. A to všetko pre jednu nepozornosť počas rekonštrukcie.

Väčšina obyvateľov paneláku sa už chystala spať, keď v tom niektorí zacítili štipľavý smrad. Dym sa začal na chodbách kopiť a vypukla panika. "Bolo nutné pomocou evakuačných masiek vyviesť obyvateľov bytového domu," hovorí riaditeľ hasičov v Košiciach, Tomáš Berzetei. 

Keď sa odohrávala záchranná akcia, ľudia ešte netušili, že ich neohrozujú plamene. "Menili elektrické rozvody a zrejme došlo ku skratu," vysvetľuje možnú príčinu zadymenia správca bytového objektu Dominik Karaffa. Pri horení plastov je najnebezpečnejší práve ten dym. Zapotili sa preto aj zdravotnícky záchranári. 

V jednom prípade išlo aj o život jeden obyvateľky. Polícia sa postarala o uvoľnenie premávky a spravili žene rýchly doprovod do nemocnice.  "Ošetrili šesť ľudí, ktorí sa nadýchali splodín a k ďalšiemu vážnejšiemu zraneniu nedošlo," informuje starosta mestskej časti, Ján Jakubov. Väčšina ľudí sa po polnoci mohlo vrátiť do svojich bytov, niektorí ale dostali prísny zákaz. "Cez 20 ľudí je momentálne bez bývania, pretože boli týmto zasiahnutí, spoločne s mestskou časťou im nájdeme núdzové bývanie," ubezpečil zastupujúci primátor mesta Košice, Martin Petruško. 

Horelo aj na chate neďaleko Liptovského Mikuláša. Ľudia museli dokonca vyskakovať z okien: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy