Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sánkovačka skončila smrťou. Svedkovia tragédie sa postavili pred súd
Zdielať na

Sánkovačka skončila smrťou. Svedkovia tragédie sa postavili pred súd

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Pred spišskonovoveského sudcu sa postavili dve kľúčové svedkyne. Vypočúvali ich v prípade tragickej sánkovačky na Plejsoch spred dvoch rokov. Išlo o kolegyňu obžalovanej učiteľky Petry, ktorá robila deťom pedagogický dozor a o zdravotníčku.

V pojednávacej miestnosti s v piatok neukázali ani rodičia Michaely, ani obžalovaná učiteľka. Lekárka jej to neodporúčala kvôli rizikovému tehotenstvu. "Jej ošetrujúca pani doktorka pani učiteľke povedala, že jej neodporúča aby sa zúčastňovala," povedal obhajca Alexander Farkašovský.  "Uvidíte ju na poslednom pojednávaní, keď sa bude vyhlasovať rozsudok," dodal obhajca

Ako prvá sa v piatok pred sudcu postavila zdravotníčka, ktorá bola pri zranených dievčatách ako jedna z prvých. V čase nehody sedela v chate. "Vletela mi do izby pani učiteľka s tým, že sa niečo stalo na svahu, že deti prišli povedať. Vraj nech si zoberiem obväzy, nejaký materiál zdravotnícky a prídem dole," popísala udalosti zdravotníčka Adriana V.

V čase nehody bola v chate aj druhá pedagogička. Podľa jej výpovede, sedela v jedálni a chystala veci na večerný program. Po večeri sa totiž školáci rozdelili na dve skupiny, jedna ostala v chate a druhá sa išla sánkovať. Sánkujúcich mala mať pod palcom dohľadom Petra. "Pani učiteľka si záujemcov pozbierala a zobrala ich von. Táto aktivita mala trvať len krátky čas. V priebehu toho, mojou úlohou bolo dotriediť diplomy a so zvyšnými žiakmi pripraviť miestnosť," dodala pedagogička Mária T.

Ani jedna zo svedkýň nevedela presné počty detí, ktoré ostali v chate a ktoré išli na svah. Ako nám povedali rodičia malej školáčky na prvom pojednávaní, existuje vážne podozrenie, že obžalovaná Petra nebola pri deťoch na svahu po celý čas. "Ani jedna a ani druhá, ktorá sa nachádzala vo vnútorných priestoroch chaty Energetik nemohli potvrdiť, že skutočne s deťmi bola," povedal právny zástupca rodičov Rudolf Maník. 

Naopak obhajca Alexander Farkašovský tvrdí: "Bola to otázka toho, že povrch bol zľadovatený a oni tam nemali ísť. A vedeli o tom. Naviac pani učiteľka tam bola na sústredeniach už trikrát alebo štyrikrát."

Ďalšie pojednávanie v tomto prípade sudca vytýčil na koniec apríla. Predvolaný by mal byť aj chatár, ktorý bol v čase nehody pri chate.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy