Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sánkovačka sa skončila tragédiou. V piatok sa začal súd
Zdielať na

Sánkovačka sa skončila tragédiou. V piatok sa začal súd

KROMPACHY / Lyžiarsky zájazd košických školákov na Plejsoch pri Krompachoch sa skončil tragédiou. Stalo sa to v roku 2016 keď dve školáčky pri sánkovačke vrazili do stromu. Dvanásťročná Michaela náraz neprežila. V piatok sa začal súd s učiteľkou, ktorá mala deti na starosti.

Bolo okolo šiestej večer keď pribehlo dievča za pedagógmi, že sa stala nehoda. Dve dievčatá sa spustili na klzáku dole svahom. Po tvrdom náraze záchranári, aj hasiči Mišku oživovali. Dievča po prevoze do nemocnice vážnym zraneniam podľahlo. Nehoda sa udiala na najstrmšej časti zjazdovky nazývanej Komín.

Na súd okrem obžalovanej učiteľky prišli aj rodičia malého dievčatka. Aj keď od tragédie už ubehli dva roky, stále v nich hrajú emócie.

"Ešte sama povedala na výpovedi, že by nebola zišla ten kopec, na nohách. Tak čo mohli na tom klzáku robiť deti. Ja si myslím, že keby tam tá učiteľka bola, tak by bosá utekala dole, lebo musela vedieť, čo sa stane," hovoria rodičia nebohej.  Podľa rodičov si učiteľka Petra nesplnila povinnosti a nedávala na deti, ktoré sa sánkovali, dostatočný pozor. Im vymedzila priestor na sánkovanie sa iba pred chatou.

"Vonku v okolí chaty Energetik ich ponechala bez akéhokoľvek dozoru zodpovednej poverenej a plnoletej osoby," povedal prokurátor. "Ja som bola pod tým prístreškom aj som videla všetky tie deti. Som sa prechádzala od prístrešku ku saune, čo bolo tých 10 - 15 metrov," hovorí učiteľka Petra. "Chvíľku, pozrela sa aj deti tak hovorili, že dnuka sedeli pri čaji," uviedol Miškin otec Juraj Tomeček.

Obžalovaná učiteľka sa bráni, vraj mala detí celý čas na očiach. Priznala, že sa popri tom rozprávala s chatárom a kolegyňou. No zarážajúce je, že ich pustila na svah aj napriek tomu, že pravidlá strediska zakazujú pohyb po svahoch po pol piatej večer. Sudcu tiež upútali jej topánky, ktoré nie sú vhodné do terénu.

Sudca po výsluchu obžalovanej Petry pojednávanie prerušil. Obidve strany vyzval na návrh svedkov, ktorých je potrebné predvolať.

Súd stanovil aj termín ďalšieho pojednávania, to bude začiatkom apríla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy