Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Učiteľku pre sánkovačku postavili pred súd
Zdielať na

Učiteľku pre sánkovačku postavili pred súd

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Lyžiarský zájazd košických školákov na Plejsoch pri Krompachoch sa skončil tragédiou. Písal sa rok 2016, keď dve školáčky pri sánkovačke vrazili do stromu. 12-ročná Michaela náraz neprežila. Tento týždeň sa začal súd s učiteľkou, ktorá mala deti na starosti.

Bolo okolo šiestej večer, keď pribehlo dievča za pedagógmi, že sa stala nehoda. Dve dievčatá sa spustili na klzáku dole svahom. Po tvrdom náraze záchranári aj hasiči Mišku oživovali. Dievča po prevoze do nemocnice vážnym zraneniam podľahlo. Nehoda sa udiala na najstrmšej časti zjazdovky nazývanej Komín.

Na súd okrem obžalovanej učiteľky prišli aj rodičia malého dievčatka. Aj keď od tragédie už ubehli dva roky, stále v nich hrajú emócie: "Ešte sama povedala na výpovedi, že by nebola zišla ten kopec, na nohách. Tak čo mohli na tom klzáku robiť deti," hovorí otec mŕtvej školáčky a jej matka dodala: "Ja si myslím že keby tam tá učiteľka bola, tak by bosá utekala dole, bo musela vedieť čo sa stane."

Podľa rodičov si učiteľka Petra nesplnila povinnosti a nedávala na deti, ktoré sa sánkovali, dostatočný pozor. Údajne im vymedzila priestor na sánkovanie sa iba pred chatou. "Vonku v okolí chaty Energetik ich ponechala bez akéhokoľvek dozoru zodpovednej poverenej a plnoletej osoby," povedal prokurátor. Obžalovaná učiteľka Petra sa na súde bránila: "No ja som bola pod tým prístreškom, aj som videla všetky tie deti. Som sa prechádzala od prístrešku ku sauničke čo bolo tých 10 - 15 metrov."

Otec 12-ročnej Michaely Juraj Tomecek si myslí, že učiteľka nehovorí pravdu: "Chvíľku, pozrela sa aj deti tak hovorili, že dnuka sedeli pri čaji."

Obžalovaná učiteľka Petra sa však bráni, vraj mala deti celý čas na očiach. Priznala že sa popri tom rozprávala s chatárom a kolegyňou. No zarážajúce je to, že ich pustila na svah aj napriek tomu, že pravidlá strediska zakazujú pohyb po svahoch po pol piatej večer. Sudkyňu tiež upútali jej topánky, ktoré nie sú vhodné do terénu. "Podľa vás bola vhodná, tie kroxy boli?" "No nebola vhodná, ale v rámci tej situácie ako deti sa nahrnuli dole, ja som nemala čas sa ísť obuť," priznala sa Petra.

Obhajca Alexander Farkasovsky následne vysvetľoval: "Na tom briežku, kde bol vymedzený priestor si myslím, že aj s kroxami sa dalo pristúpiť." S tým, ale nesúhlasí otec dievčaťa: "Sama povedala, že bola poľadovica sneh?" Obhajca však oponoval: "Poľadovica, ale tam kde bol Komín, tam bola poľadovica."

Sudca po výsluchu obžalovanej Petry pojednávanie prerušil. Obidve strany vyzval na návrh svedkov, ktorých je potrebné predvolať.Súd stanovil aj termín ďalšieho pojednávania. To bude začiatkom apríla.

Obľúbené sánkovačky sa niekedy končia skutočne tragicky, v nasledujúcom prípade vyhasli dva ľudské životy, pozrite si archívnu reportáž:

Najčítanejšie správy