Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Káble kradli veďla cesty niekoľko mesiacov. Zlodejov si nikto pri zločine nevšímal
Zdielať na

Káble kradli veďla cesty niekoľko mesiacov. Zlodejov si nikto pri zločine nevšímal

HUMENNÉ / Hlboké zákopy sa tiahnu popri hlavnej ceste od obce Brekov až po Humenné. Ich dĺžka je takmer štyri kilometre a niekoľko mesiacov ich kopala šestica mužov. Ich zámerom bolo vykopať telekomunikačné káble. Hoci to robili pri frekventovanej ceste, dlho si ich nikto nevšímal.

Zlodeji po sebe zanechali pri hlavnej ceste medzi Brekovom a Humenným brázdu, ktorá pripomína vojnové zákopy. "Je to výkop alebo ryha, ktorá je vykopaná a nie je označená. Ide to cez viaceré pozemky," opísal stav Peter Mihaľko, starosta obce Brekov.

Takmer štyri kilometre dlhé zákopy si všimli miestni obyvatelia, ale aj vodiči, ktorí caz danú oblasť prechádzajú. Nik nevedel, o čo ide. "Pýtali sa ľudia, či to my niečo robíme alebo čo sa vlastne deje," povedal starosta.

Zo zeme vykopávali muži vo veku od 24 do 45 rokov z Vranovského okresu telekomunikačný kábel. Celé výkopy trvali niekoľkých mesiacov. "Telekomunikačné káble boli zakopané v dvoch zákopoch v celkovej dĺžke 3 900 metrov," objasnil Daniel Džobanik, hovorca KR PZ Prešov. Starosta obce spochybnil, že by muži mohli ryhu kopať ručne: "To sú kilometre, to muselo byť strojom robené."

"Naši zamestnanci si všimli výkopové práce tam, kde sa plánovane nemalo nič vykopávať. A po detailnejšom prihliadnutí sme zistili, že išlo o spáchanie trestného činu," informoval hovorca spoločnosti Telekom, Peter Kimijan. Škoda bola v tomto prípade vyčíslená na 15 000 eur. "Našťastie išlo o vyradený diaľkový kábel, čiže obišlo sa to bez obmedzenia v prevádzke," dodal hovorca Telekomu.

Muži ukradnuté káble očistili a v rôznych obdobiach odniesli do zberných surovín vo Vranove nad Topľou. "Humenský vyšetrovateľ obvinil z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia a prečinu krádeže šiestich mužov z obce Sedliská," dodal hovorca KR PZ Prešov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy