Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Veľkonočný pondelok nebol len o vode. Záchranári pre alkohol pomáhali aj mladistvému
Zdielať na

Veľkonočný pondelok nebol len o vode. Záchranári pre alkohol pomáhali aj mladistvému

BRATISLAVA / Rušný deň nemali v pondelok iba šibači a oblievači. Tekutá výslužka sa postarala o to, že o prácu mali postarané aj záchranári. Dostať sa z alkoholového oparu pomáhali nielen dospelým, ale aj jednému mladistvému.

Záchranári počas Veľkonočného pondelka absolvovali 15 výjazdov, ktoré súviseli s prehnanou konzumáciou alkoholu. Vyzerá to tak, že edukačná kampaň záchranárov mala zmysel. V porovnaní s minulým rokom ide o niekoľkonásobne nižší počet ošetrení.

Minulý rok riešili záchranári až 72 prípadov intoxikácie alkoholom. Najviac výjazdov absolvovali záchranári v Bratislavskom kraji, kde pomáhali štyrom ľuďom z toho v jednom prípade išlo o neplnoletú osobu. Naopak v Trenčianskom a v Trnavskom kraji nezasahovali ani v jednom prípade intoxikácie alkoholom.

Celkovo boli posádky záchrannej zdravotnej služby vyslané k 1449 prípadom. K najčastejším diagnózam patrilo sťažené dýchanie, hypertenzia a kolapsové stavy.

Ďalší prípad sa stal ešte cez víkend v Trnavskom kraji. Matka 16-ročného syna volala záchranárom po tom, čo sa vrátil domov s podozrením na intoxikáciu alkoholom. Policajti, ktorí mali službu zo soboty na nedeľu boli v čase volania o pomoc iba dve minúty jazdy autom od domu, v ktorom mladík býva, a tak na miesto prišli skôr ako záchranári. To mu zrejme zachránilo život.

Mladík totiž nedýchal a policajti mu ani nenahmatali pulz. Policajti začali okamžite s resuscitáciou. Chlapec sa po približne 30 sekundách nadýchol. Hliadka s ním následne zostala do príchodu záchranárov. 

Po vytriezvení  hrozí, že výjazd zaplatíte z vlastného

Pacientom hrozím, že si výjazd, prevoz, ako aj ich následné zdravotné ošetrenie budú musieť uhradiť sami. "Ak sa potvrdí, že zdravotná starostlivosť bola poistencovi poskytnutá v dôsledku užitého alkoholu alebo inej návykovej látky, má zdravotná poistovňa zákonný nárok vymáhať si tieto náklady od poistenca," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Viktória Vasilenková.

​Pozrite si reportáž o veľkonočných zvykoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy