Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Z vinného nevinný a naopak. To, kto spôsobil dopravnú nehodu nemusia verne opísať ani svedkovia
Zdielať na

Z vinného nevinný a naopak. To, kto spôsobil dopravnú nehodu nemusia verne opísať ani svedkovia

SLOVENSKO / Na miesto dopravnej nehody privolali súdneho znalca z odboru dopravy. Túto vetu v našich reportážach počujete často. Nás ale zaujímalo, kto sú títo znalci a čo presne je ich úlohou.

Pri dopravných nehodách je prvoradá pomoc zraneným. Svedkovia sledujú prácu záchranných zložiek a polície. No, len málokto si všimne pri zaisťovaní stôp nenápadného človeka v civile. Rozpráva sa s mužmi zákona a zaujíma ho každý detail. Má prístup k poškodeným autám aj k policajným meraniam. A dokonca môže policajta požiadať o úkony. "Pokiaľ vidím niečo, čo policajt nezadokumentuje, tak ho na to upozorním, aby sa to ešte zadokumentovalo," hovorí Róbert Rojko, ktorý je súdnym znalcom z odboru dopravy.

Ale znalci nie sú pri každej nehode. Kedy teda volajú policajti týchto odborníkov? "Znalec z odboru dopravy sa priberá napríklad vtedy, ak nie je možné jednoznačne určiť okolnosti a priebeh dopravnej nehody, alebo ak sú rozporuplné výpovede svedkov," hovorí Daniel Džobanik, hovorca KR PZ v Prešove.

Preto je znalec priamo na mieste zrážky. Úkony, ktoré sa realizujú hneď po nehode sú totiž kľúčové a hlavne neopakovateľné. Preto musí dbať na zadokumentovanie každého detailu. Následne policajti v priebehu pár dní pripravia spis s výsluchmi svedkov, foto dokumentáciou aj s tzv. plánikom nehody a inými zistenými informáciami. Tento spis odovzdajú znalcovi a tu začína rozhodujúca fáza. Všetky údaje sú nahodené do počítača. "Robí počítačovú simuláciu, kde sa snaží zistiť ako nehoda prebiehala a musí určiť technickú príčinu tej nehody," hovorí Rojko.

Špeciálny softvér na to určený vyhodnotí parametre z miesta nehody a všetko môže byť úplne inak. Nie každému sa preto počítačové výsledky páčia. Z nevinného sa totiž môže stať vinník, alebo aj naopak. A ani výpovede očitých svedkov nemusia byť v súlade so znaleckým záverom. Môžu sa mýliť: "Lebo vy neviete, že tá nehoda sa stane, čiže vy vnímate kopu iných vecí a keď sa tá nehoda stane, tak tá pozornosť, kým sa na ňu upriami, tak môžete získať úplne iný dojem o realite," vysvetľuje znalec.

Aj Róbert Rojko mal vo svojej praxi podobný prípad. Jeden vodič bol presvedčený o tom, že jeho auto zastavilo inde, softvér ale ukázal niečo iné a kamerový záznam to potvrdil: "bolo na ňom vidno, že keď vozidlo zastavilo, tak ho nezabezpečil proti pohybu, vyšiel z vozidla a vozidlo sa samo dalo do pohybu a prešlo dva a pol metra. A on si to nevšimol, bol presvedčený o tom, že skončilo to vozidlo tam, kde skončilo po tom samovoľnom presunutí," dodáva Rojko.

Mnohé nehody končia na súdoch a tam je posudok veľmi dôležitý. "Znalecký posudok je jeden z dôkazov pri objasňovaní, respektíve, vyšetrovaní dopravnej nehody," tvrdí policajný hovorca. "V poslednej dobe už sú skoro všetky sporné, každý sa cíti nevinný, ale jednoducho niekto vinný je, niekde ten prvok nastal, ktorý spôsobil tú dopravnú nehodu," dodáva Rojko.

Najmä tragické nehody, ako táto z našej archívnej reportáže, rozhodne vyžadujú prítomnosť znalcov:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy