Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pes v paneláku, žiadny problém. Ako si ho vychovať, aby na vás susedia nezazerali
Zdielať na

Pes v paneláku, žiadny problém. Ako si ho vychovať, aby na vás susedia nezazerali

BRATISLAVA / Domáce zvieratá v bytoch nie sú ničím výnimočným. O tom, že niekto chová mačku, susedia ani nemusia vedieť, horšie to môže byť so psami. Ich brechot je neraz počuť v celom vchode.

V bytovke vo Vrakuni sa susedia sťažovali na neustály brechot psa. Majiteľka zvieraťa povedala, že ich pes mal problém si zvyknúť na nový byt. "My sme sa presťahovali do menšieho bytu. Myslím si, že sa nudil a chcel ísť s nami, tak kňučal," opísala situáciu majiteľka. Tento problém trval viac ako rok. Kým im neporadili, čo majú robiť. "Mali sme problémy so správcom a on sám je psíčkár. Poradil mi, akým spôsobom ho cvičiť cez systém odmien," dodala majiteľka.

Profesionálni inštruktori tvrdia, že ak pes šteká niečo tým naznačuje. "Buď ten pes nemá dostatočne vybijú energiu alebo počas dňa nie je záujmovo vyťažený. Dá sa to ovplyvniť pravidelným výcvikom. Preto zriaďujeme výcvikové kynologické objekty, kde sa ľuďom snažíme pomáhať odbúrať takýto negatívny podnet," vysvetlil Martin Barlík, inštruktor a majiteľ školy pre psov. Ak by každý pes mal skúšku základnej ovládateľnosti, dochádzalo by menej ku konfliktným situáciám. "Ak majiteľ rozmýšľa, že chce kúpiť psíka do bytu, je potrebné aspoň v tom veku, keď je šteňa, aby mu venovať dostatok času. Aby sa naučil na pobyt v klietke, kde pes má svoje územie, svoje bezpečie, a tam sa naučí, aby nezavíjal a neobťažoval ľudí v bytovke," vysvetlila Jítka Žáková-Kadlečková, inštruktorka v škole pre psov. 

V predaji sú obojky proti štekotu. Milovníci zvierat ich ale odmietajú. "Väčšinou to ľudia využívajú na to, keď nechávajú psa doma zavretého v byte a susedia sa sťažujú. Kvôli tomu to kupujú," uviedla Janka, vedúca predajne s príslušenstvom pre zvieratá. 

Ak máte v bytovom dome štekajúceho psa a sused sa o tomto probléme s vami odmieta rozprávať, môžete sa brániť. "Je možné sa obrátiť buď na obecný úrad, alebo na príslušnú regionálnu, veterinárnu a potravinovú správu, ktorá tiež prehodnotí stav a vydá opatrenia, aby tento chovateľ zamedzil zbytočnému štekaniu," povedal Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR

Pozrie si reportáž aj o tom, čo robiť so psom, ktorého nájdete bez čipu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy