Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bývalý krajský policajný šéf zastrelil psa. Vyšetrovanie najprv zamietli, majiteľ psa bojuje ďalej
Zdielať na

Bývalý krajský policajný šéf zastrelil psa. Vyšetrovanie najprv zamietli, majiteľ psa bojuje ďalej

NITRA / Roman Hindický na minulé leto nespomína veľmi rád. Rutinná prechádzka so psom mala nepríjemnú dohru. Jeho Astu nečakane skolil výstrel. Krvácajúca zvládla dokráčať k jeho strýkovi. Potom jej už však nepomohol ani veterinár. Podľa polície sa skutok nestal. Teraz ale v prípade nastal radikálny zvrat.

Vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci prečinu týrania zvierat odmietol. Poškodená strana ale proti tomu podala sťažnosť na okresnú prokuratúru v Nitre. A tá toto rozhodnutie zmietla zo stola, s tým že je nesprávne. "Prokurátor Okresnej prokuratúry Nitra uznesenie vyšetrovateľa zrušil pre procesné pochybenia a uložil mu, aby vo veci znovu konal a rozhodol," píše v stanovisku prokuratúry v Nitre. "Malo by sa jednať o poškodzovanie cudzej veci a týranie zvieraťa," hovorí Peter Kovařík, obhajca poškodeného. Trest by mohol byť až 3 roky za mrežami.

Poškodený Roman Hindický tvrdí, že jeho strýko bol v deň nešťastia so psami tesne nad dedinou, psy behali voľne po lúke, ale v jeho dohľade. "Bolo počuť výstrel. Pán J. prišiel k strýkovi a na drzovku mu povedal, že zastrelil som ti psa. Ide o pána J., ktorý je bývalý krajský riaditeľ polície v Nitrianskom kraji," povedal Roman Hindický.

Strelec je aj poľovník a streľbu priznáva. "Áno, na psa som vystrelil. Strieľal som preto, lebo bol v poľovnom revíri, kde drhol mačku," hovorí svoju verziu strelec. Okrem toho strelec tvrdí, že konal aj v nutnej obrane a v súlade s trestným zákonom aj zákonom o poľovníctve. "To bola v tom čase, keď som ja strieľal na poli, zdivočená šelma, ktorá útočila po mne," hovorí.

Majiteľ psa ale argumentuje tým, že Asta bola strelená z boku do pľúc a do krku. Čo potvrdzuje aj röntgenový snímok. "Zviera malo obojok, ten poľovník nesmie strieľať, keď ma zviera viditeľný obojok," hovorí obhajca Kovařík.

Prípad zastrelenej Asty sa ťahá už trištvrte roka. Poškodený Roman sa obrátil aj na Generálnu prokuratúru. A to s tým, aby vec odobrala z Nitrianskeho kraja. Tak sa ale nestalo. Svoj boj za spravodlivý trest pre strelca ale nevzdáva a dáva to najavo aj plagátmi. "Vyšetrovateľ vec postúpi nadriadenému útvaru prezídia PZ a ten rozhodne o pridelení vyšetrovania inému OR PZ, aby sa odstránili všetky pochybnosti o zaujatosti," vyjadrila sa Renáta Čuháková, hovorkyňa KR PZ NR.

Mnohé by v tejto oblasti zmenil aj nový zákon, podľa ktorého sa zviera už nebude posudzovať ako vec. Poslanci ho už posunuli do druhého čítania. "My očakávame, že Národná rada bude o tom zákone hlasovať bez ohľadu na politickú situáciu," vyjadril nádej Kovařík.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy