Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Masívne otravy dravcov, pribúdajú stále nové prípady
Zdielať na

Masívne otravy dravcov, pribúdajú stále nové prípady

NITRA / Za posledný týždeň našli v Nitrianskom kraji otrávené takmer tri desiatky dravých vtákov, vrátane dvoch, len niekoľko týždňových mláďat v hniezde vysoko nad zemou. Ich spoločenskú hodnotu vyčíslili na viac ako 50 tisíc eur. Uhynuli vinou človeka. Špeciálny tím policajného prezídia síce vedie vyšetrovanie vo všetkých prípadoch, avšak za otrávenie dravcov si na Slovensku trest, do výšky osem rokov za mrežami, doposiaľ ešte nikto neodpykal. Upozorňujeme, že zábery z reportáže nie sú vhodné pre citlivé povahy.

"Zdá sa, že tá početnosť tých otráv narastá, zrejme je to stále komplikovanejší typ vtáčej kriminality," tvrdí Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku, ktorý otravy vtáctva monitoruje od začiatku. Navyše je táto kriminalita mimoriadne náročná na dokazovanie. Keďže len ťažko páchateľa chytiť priamo pri čine. Odhaľujú sa už len dôsledky - uhynuté dravce: "Tým motívom je stále nezmyslená ochrana nejakej zvery a hádzaná vina na dravé vtáky, čo je úplne absurdné a v rozpore s vedeckými poznatkami," dodáva.

Podľa rozboru obsahu z ich hrvoľov, či potravy nájdenej v hniezdach, myšiak hôrny, orol kráľovský alebo orliak morský bažanta, či zajaca bežne nelovia. "Sú to väčšinou zdochlinožravé vtáky, zbavujú našu krajinu mŕtvol a uhynutých živočíchov," vysvetľuje odborník.

Polícia páchateľa navyše stále nemá: "Momentálne prebieha operatívno – pátracia činnosť, kto by mohol byť páchateľom trestného činu, za akých okolností, musíme počkať aké látky tam boli použité na usmrtenie tých dravcov," potvrdil Mário Kern, riaditeľ Odboru enviromentálnej kriminality  Prezídia PZ SR.

V prípade uhynutých dravcov z obce Baloň spred 3 rokov sa potvrdila otrava prípravkom na ničenie hmyzu s obsahom prudko jedovatého carbofuranu. Ten je u nás desiatky rokov zakázaný. "Polícia obvinila muža v minulom roku zo zločinu nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov. Vyšetrovateľ aj po vznesení obvinenia na prípade naďalej pracuje," tvrdí Mária Linkešová, hovorkyňa KR PZ v Trnave.

Policajti vtedy z domových prehliadok v Baloni odchádzali s 10 kilogramami látky s obsahom carbofuránu. Našli ho u hospodára poľovného združenia. Ani po troch rokoch nie je postavený pred súd. "V prípade úhynu dravcov zatiaľ nebol potvrdený priamy súvis a trestné stíhanie bolo v tejto časti v zmysle zákona prerušené," dodala Linkešová.

V týchto dňoch putoval v Baloňskom prípade na prokuratúru ďalší podnet. Tento proces by mohol byť na Slovensku precedensom: "Prihlásili sa ďalší svedkovia, ktorí sú ochotní svedčiť, že tento poľovný hospodár ich nútil tráviť dravce, takže toto je zrejme taký motív kľúčový, ktorý sa tu objavuje," dodáva Chavko.

Podobný prípad je z východu Slovenska. Za otrávenie sokolov sťahovavých síce obvinenie už padlo, trest zo súdu je zatiaľ podľa Chavka v nedohľadne: "Sú tam obvinení 2 páchatelia, ktorí sa k činu dokonca aj priznali, len zase neviem, prečo súdy mlčia tak dlho."

V prípade vykrádania hniezd vzácnych druhov sa po odsúdení jediného páchateľa tento druh vtáčej kriminality podľa Chavka výrazne znížil. "Bez toho, aby nám občania dali informácie sa nepohneme ďalej, je veľmi dôležité, aby sa polícia do toho obula, verím, že sa podarí niečo, budeme využívať techniku rôznu."

Pozrite si aj ďalšie prípady otrávených dravcov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy