Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kolaps mladíka priamo na trávniku prínútil kompetentných konať. Dnes už by mu vedeli život zachrániť
Zdielať na

Kolaps mladíka priamo na trávniku prínútil kompetentných konať. Dnes už by mu vedeli život zachrániť

SPIŠ / Začiatkom týždňa obletela svet správa o smrti mladého chorvátského futbalistu priamo počas zápasu. 25-ročný športovec náhle spadol na trávnik a oživiť sa ho už nepodarilo. Slovenský futbalový zväz v spolupráci so záchranármi aj preto vybavujú futbalové štadióny prístrojmi, ktoré takejto tragédii môžu zabrániť. V uplynulých dňoch pribudli na piatich miestach.

Pri extrémnom fyzickom vypätí, aké zažívajú futbalisti počas zápasov, hrozia akútne zdravotné problémy. Najviac trpí kardio-sústava. "Zdravotnícky prístroj by nám možno v niektorých prípadoch dokázal zachrániť aj toho hráča, ktorý po dôkladnej lekárskej prehliadke skolaboval na ihrisku," tvrdí Patrik Brezovaj z FK SNV.

Pri zástave srdca sa hrá o krátke minúty. Pretože iba toľko času ostáva na možné oživenie skolabovaného. Značnú časť času zaberie jeho vyzlečenie, aby prístroj na oživenie mohli použiť. "Podstata toho prístroja AEDčka je v tom že dokáže pomocou elektrického výboja obnoviť správny srdcový rytmus. Pri náhlej srdcovej zásave je riziko také, že to srdiečko, ktoré má nejaký problém, tak môže fibrilovať," potvrdzuje Martin Šefc, manažér záchranárskej skupiny.

Príjazd profesionálnej pomoci trvá niekedy viac ako 10 minút. A práve profesionálov by mal tento defibrilátor v prvej pomoci zastúpiť. Ide o automatický prístroj, ktorý doslova naviguje, krok po kroku, čo má záchranca robiť: "Potiahnite červenú rúčku pre otvorenie obalu. Priložte elektródu na odhalenú pokožku presne tak, ako je uvedené na obrázku."

Tento prístroj však neslúži iba futbalistom. V prípade potreby je nápomocný pre kohokoľvek aj mimo zápasov. Vedia o ňom aj záchranárski operátori na tiesňovej linke. "Bude to tu nepretržite, musíme sa porozprávať aj so zdravotníkmi. Nájsť nejaký priestor, žeby sme to mali uložené nejak tak, aby to bolo dostupné v prípade potreby," hovorí Brezovaj.

"Naši operátori na linke tiesňového volania 155 majú k dispozícií už teraz údaje o niekoľkých stovkách prístrojov. A vieme tak inštruovať svedka, ak je v blízkosti človeka, ktorému zlyháva srdce, aby prístroj použil," tvrdí Alena Krčová, hovorkyňa OS ZZS SR. "Keď začne masírovať hrudník a pri tom použije tento prístroj. Má to pre toho postihnutého veľký význam a veľké plus," potvrdzuje aj Šefc.

V zahraničí majú podobné prístroje takmer všade, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy