Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Reflexné prvky mohli tragédii zabrániť. Počet nehôd stále narastá
Zdielať na

Reflexné prvky mohli tragédii zabrániť. Počet nehôd stále narastá

RUŽOMBEROK / V Ružomberku vyhasol skoro ráno život 17-ročného mladíka. Chodca bez reflexných prvkov zachytila dodávka na okraji mesta. Pri silnom náraze mladík utrpel zranenia nezlúčiteľné so životom.

V nedeľu 1. apríla krátko po 04.00 hodine došlo na ceste prvej triedy v Ružomberku k tragickej dopravnej nehode. Motorové vozidlo Mercedes-Benz Sprinter viedol 36-ročný vodič (občan Ukrajiny) v smere od Liptovského Mikuláša na Ružomberok. Dodávka bola plná robotníkov z Ukrajiny. Pán Bohuslav býva hneď vedľa hlavnej cesty, v noci s rodinou pokojne spali. Až ráno si všimol dodávku s rozbitým čelným sklom, odstavenú vedľa jeho bytovky. "Sedelo tu 11 Ukrajincov, ktorí boli na ceste do Čiech za prácou, boli fakt v depresii. Povedali mi len toľko, že išli po ceste a zrazu im vletel chalan do cesty," opísal udalosti pán Bohuslav.

Napriek tomu, že mladíkovi okamžite poskytli prvú pomoc, zraneniam, ktoré utrpel pri silnom náraze na mieste podľahol. Nepomohla ani niekoľkominútová resuscitácia privolaných záchranárov. "Pri tejto tragickej dopravnej nehode, žiaľ, vyhasol život 17 ročného mladíka. Chodec sa pohyboval bez reflexných prvkov," uviedol Radko Moravčík, hovorca KR PZ Žilina.

Nebohý mladík pochádzal z Čadce. Čo robil v skorých ranných hodinách na okraji Ružomberka zatiaľ nie je jasné. Presné okolnosti nehody, aj súvislosti, ktoré jej predchádzali prešetruje polícia. "Nevedia ako sa tu ocitol, boli sa aj pýtať ľudí po bytoch či tu neprespal alebo či ho nevideli. Nie je tu prechod, nie je tu diskotéka, nie je tu nič, tu naozaj nemal čo robiť," povedal pán Bohuslav Salva.

Hovorca KR PZ Žilina k tragickej nehode dodal: "U vodiča alkohol vykonanou dychovou skúškou zistený nebol. U nebohého chodca bude vykonaná pitva. Hmotná škoda bola predbežne vyčíslená na 4000 eur." Ďalšie okolnosti a príčiny vzniku tejto tragickej dopravnej nehody sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania.   

Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa na cestách správali disciplinovane, ohľaduplne, plne sa venovali vedeniu vozidla, sledovali situáciu v cestnej premávke, dodržiavali dopravné predpisy a rýchlosť jazdy prispôsobili svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky. Každý účastník cestnej premávky môže svojím zodpovedným prístupom prispieť k väčšej bezpečnosti na našich cestách.

Polícia pripomína aj chodcom a cyklistom, aby na cestách nezabúdali na svoju bezpečnosť. Neosvetlený cyklista i chodec na ceste bez reflexných prvkov je veľkým rizikom. Použitie svetlého oblečenia a reflexných prvkov výrazne zvyšuje bezpečnosť nemotorových účastníkov cestnej premávky. Za zníženej viditeľnosti by chodci a cyklisti mali mať neustále na pamäti, že ich musí byť dobre vidieť a k tomu stačí pomôcť len málom, reflexným prvkom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy