Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Predbehol plne naložený kamión, trúbil a potom dupal na brzdu. Vystrašený kamionista už nemal veľa možností
Zdielať na

Predbehol plne naložený kamión, trúbil a potom dupal na brzdu. Vystrašený kamionista už nemal veľa možností

ČESKÁ REPUBLIKA / Najvyšší súd v Česku sprísnil trest vodičovi, ktorý na diaľnici vybrzďovaním iného auta zapríčinil nehodu a smrť dojčaťa. Miesto 6 strávi za mrežami 11 rokov. To, že sa vybrzďovanie nevypláca, vám ukážeme aj na čerstvom prípade z okolia Břeclavi.

Zábery z kamery vodiča kamiónu naháňajú strach. Na ceste uskutočnil bežný manéver, obehol pomalšie idúce nákladné auto. Bežný a na kamión pomerne svižný manéver sa ale nepáčil vodičovi osobného auta. Hoci šofér kamióna premávku nijako nezdržiaval, šofér ktorý išiel za ním to videl inak. Najprv ho predbehol a zaradil sa tesne pred neho. A tedy sa to začalo. "Keď kamión šoféra predbiehal, začal na neho trúbiť, po zaradení sa pred neho opakovane šliapol na brzdu," potvrdil Pavel Šváb, hovorca polície z Brna.

V tej chvíli začal spomínaný šofér z cudziny, polícia zámerne neprezrádza krajinu, opakovane dupať na brzdu. Pri druhom došliapnutí pedála takmer zastavil. Šofér mohutného niekoľko ton vážiaceho a plne naloženého kamióna nedokázal na takú krátku vzdialenosť dobrzdiť. Zozadu do osobného auta nabúral. "Celá záležitosť sa zaobišla bez zranených. Svoj skrat vysvetlil stresom a tým, že si nevšimol, že šofér kamiónu púšťa do priebežného pruhu zaraďujúce sa vozidlo," dodáva Šváb.

Obaja vodiči zastavili a zavolali políciu. Rozbor kamerových záznamov potvrdzuje slová kamionistu. Diaľničný pirát sa chcel pomstiť a sám na to doplatil. Áut na vozovkách pribúda, životné tempo, stres - to všetko má vplyv na agresivitu vodičov. "S tým stresom si nevedia poradiť a jeden zo spôsobov, ako ho dostať von je pri šoférovaní automobilov. Možno práve v tom momente je vodič nahnevaný a nedomyslí, čo takým činom, napríklad vybrzďovaním, môže spôsobiť," vysvetľuje psychológ Karel Humal.

Vodič osobného vozidla pod ťarchou dôkazov všetko priznal. Pomsta ho vyjde draho. Na minimálne pol roka príde o vodičský preukaz a ešte bude musieť zaplatiť škodu vo výške 180 000 českých korún.

O arogantných vodičov nie je núdza ani na slovenských cestách, z vozoviek si robia takmer okruh pre formule:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy