Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nútená práca, žobranie či prostitúcia. Obetí obchodovania s ľuďmi na Slovensku je stále viac
Zdielať na

Nútená práca, žobranie či prostitúcia. Obetí obchodovania s ľuďmi na Slovensku je stále viac

TREBIŠOV / Obeťami novodobého otrokárstva sa často stávajú mladí ľudia, ktorí vycestujú do zahraničia za prácou. Mesto Trebišov sa rozhodlo proti tomu bojovať, preto zriadilo miesto prvého kontaktu.

Počet obetí obchodovania s ľuďmi z roka na rok pribúda. Po drogách a zbraniach ide totiž o tretí najvýnosnejší nelegálny biznis. Ľudia sa ľahko nechajú oklamať rečami o skvelej pracovnej ponuke v zahraničí. Niekedy ani nevedia kam presne idú a čo naozaj budú robiť. Často tak končia v pasci, z ktorej už niet úniku. "Po príchode do zahraničia sú im odobraté pasy a v lepšom prípade sú nútení naozaj ťažko pracovať. Spia v neľudských podmienkach a nepracujú ani za minimálnu mzdu, ale za jedlo," povedal Jindřich Sosna, zástupca náčelníka MsP Trebišov. 

Najviac rizikovou skupinou sú mladí ľudia z východu. Pre málo pracovných príležitostí odchádzajú za prácou do zahraničia, kde na nich môžu číhať rôzne nástrahy. "Z tých, ktoré sú pre mládež najnebezpečnejšími a ktoré sa týkajú najmä obyvateľov košického kraja, je to najmä obchodovanie s ľuďmi," uviedol Marek Čižmár, primátor mesta Trebišov. 

Polícia eviduje za minulý rok až 120 prípadov obchodovania s ľuďmi. Počet obetí narástol v porovnaní s rokom 2016 takmer dvojnásobne. "Budeme ochotní poskytnúť bezplatné informácie ako sa vyhnúť prípadnému otroctvu, lebo napriek tomu v akom storočí sa nachádzame, toto sa vo svete deje," dodal zástupca náčelníka MsP Trebišov. 

Miesto prvého kontaktu je určené všetkým Trebišovčanom, ktorí sa chcú dozvedieť o možných rizikách pred vycestovaním do zahraničia. K dispozícii im budú kvalifikovaní pracovníci z radov mestskej polície. Aj len jeden zachránený ľudský život bude pre nich neoceniteľným úspechom. "Tento projekt má priniesť množstvo nových informácii v súvislosti s negatívnymi javmi dnešnej spoločnosti a to je obchodovania s ľuďmi," dodal primátor Trebišova.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy