Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vrcholný predstaviteľ OSN obvinený zo sexuálneho obťažovania
Zdielať na

Vrcholný predstaviteľ OSN obvinený zo sexuálneho obťažovania

Archívna reportáž

SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ / Zamestnankyňa Organizácie spojených národov tvrdí, že ju sexuálne obťažoval jeden z najvyššie postavených mužov v OSN a vedenie organizácie jej sľubovalo kariérny postup v prípade zachovania mlčanlivosti.

Martina Brostrom verejne obvinila Dr. Luiza Louresa, zástupcu generálneho tajomníka OSN, že ju počas konferencii v roku 2015 v hotelovom výťahu obchytkával, bozkával proti jej vôli a pokúsil sa ju nasilu vtiahnuť do svojej izby."Prosila som ho a s vypätím všetkých síl som sa pokúšala zostať vo výťahu," opisuje nepríjemný zážitok Martina Brostrom, poradkyňa pre UNAIDS, globálny program OSN na boj proti AIDS, v exkluzívnom rozhovore pre portál CNN. Loures obvinenia popiera. Brostrom tvrdí, že organizácia situáciu po nahlásení nevyšetrila, ba čo viac, že jej núkali kariérny postup v prípade, ak prijme ospravedlnenie a o incidente pomlčí. "Vrhol sa na mňa, strkal mi do úst jazyk a obchytkával mi telo, vrátane pŕs. Keď sa otvorili dvere výťahu, začal ma ťahať ku svojej izbe so slovami: Poď, poď ku mne na izbu," opisuje Martina Brostrom udalosti v hoteli.

Luiz Loures tvrdí, že plne spolupracoval v rámci 14-mesačného vyšetrovania, ktorého výsledkom bolo, že tvrdenia Martiny Brostrom sú neopodstatnené.Ona však interné vyšetrovanie označila ako "vážne chybné." Navyše Loures-a obviňujú s takmer zhodného obťažovania minimálne dve ďalšie ženy. Zamestnanci OSN, ktorí si želali zostať v anonymite prehlásili, že šéf UNAIDS Michel Sidibé o probléme vedel. Ten to popiera. Stephen Lewis, bývalý zamestnanec OSN pripomína, že v organizácii prevláda názor, že jej dobré meno treba chrániť aj za cenu potláčania pravdy: "Berú to tak, že dobré meno OSN nemožno riskovať za žiadnych okolností."  

14-mesačné interné vyšetrovanie dospelo k tomu, že pre detailné tvrdenia Martiny Brostrom neexistuje dostatočné množstvo dôkazov. Napríklad hotel, v ktorom malo dôjsť k obťažovaniu, nemá vo výťahoch nainštalovaný kamerový systém. Šéf UNAIDS Sidibé na stretnutí zamestnancov odsúdil zverejňovanie podobných podozrení ako "neetické." Martina Brostrom vyhlásila, že je "dvojnásobnou obeťou - najprv na mňa zaútočil sexuálne Luiz Loures a potom profesionálne a morálne Michel Sidibé."

Sexuálne zneužívanie z pozície moci sa žiaľ vyskytuje vo všetkých sférach a zamestnaniach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy