Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dcéru zneužíval sedem rokov. Do opatery ju dostal aj napriek diagnostikovanej sexuálnej úchylke
Zdielať na

Dcéru zneužíval sedem rokov. Do opatery ju dostal aj napriek diagnostikovanej sexuálnej úchylke

Archívna reportáž

ČESKÉ BUDEJOVICE / Za pohlavné zneužívanie dcéry si 60-ročný muž odpyká sedem rokov vo väzení. Súd tak rozhodol po preskúmaní záležitostí, ktoré sa mali odohrávať od desiatich rokov dievčaťa, kedy ju zverili do opatery otca.

Obžalovaný údajne násilne nútil svoju maloletú dcéru k sexuálnym praktikám. Zneužívaná bola údajne už od svojich 10 rokov až do času, kedy bol násilník zadržaný.

Hoci sa obvinený dievčaťu vyhrážal, aby o skutkoch nikomu nepovedala, zverila sa žene, u ktorej posledné roky prechodne bývala. Sudcu zaskočila najmä skutočnosť, že dcéru dostal do opatery muž s diagnostikovanou sexuálnou úchylkou, ktorý nedokončil ani nariadenú liečbu. 

Podľa slov obvineného si dcéra (17) vymyslela zneužívanie, aby sa mu pomstila, za prísnu výchovu. Práve to mal byť podľa neho dôvod, prečo sa presťahovala k známej, ktorá sa údajne necháva vydržiavať milencami. 

Mužovi hrozilo päť až dvanásť rokov väzenia, ale trest mu znížili z dôvodu zníženej príčetnosti. "Počas tridsaťročnej praxe viem, že zneužívané deti sa väčšinou nezveria sociálnym pracovníkom a prehovoria o nepríjemných udalostiach až v dospelosti. Výpoveď dievčaťa je podľa nás dôveryhodná. Nepobadali sme, že by popis útokov zveličovala alebo klamala, aby sa pomstila otcovi," uviedla pre idnes.cz predsedkyňa senátu Olga Smrčková. Okrem nepodmienečného trestu, musí obžalovaný zaplatiť dcére 350-tisíc korún za psychickú ujmu a podrobí sa ústavnej sexuologickej liečbe. Zneužívaná dcéra je momentálne v detskom domove. 

Znalci uviedli, že muž trpí zníženým ovládaním až slaboduchosťou. Jeho sexuálna deviácia sa zameriava na ľahko ovládateľné partnerky alebo deti. 

Rozsudok nie je zatiaľ právoplatný, keďže si obe strany nechali lehotu na prípadné odvolanie.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy