Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Boss košického podsvetia sa priznal k vražde. Dostane sa pre to "Borža" na slobodu?
Zdielať na

Boss košického podsvetia sa priznal k vražde. Dostane sa pre to "Borža" na slobodu?

KOŠICE / Písal sa rok 2000. Na košickom sídlisku Ťahanovce vyšiel zamaskovaný vrah z podchodu a spustil paľbu na muža v aute. Obeťou bol to Fadil Pasjača. Tamojší policajti ho podozrievali z distribúcie narkotík. V skutočnosti išlo v tomto prípade o boj znepriatelených mafiánskych skupín. K objednávke popravy sa po rokoch priznal boss podsvetia Dušan Borženský.

Dušan Borženský je známa postava niekdajšieho košického podsvetia. Za mrežami väznice si už odpykáva viac ako 17 rokov. Tým, že sa dnes opäť postavil pred sudcu a priznal sa k ďalšej vražde si pravdepodobne pomohol k prepusteniu na slobodu.

Keď začal Juraj Ondrejčák alias Piťo rozprávať označil Boržu ako muža, ktorý si u neho objednal vraždu kosovského Albánca Fadila Pasjaču.Bolo o ňom známe, že v Košiciach podnikal a bol údajným šéfom albánskej mafie. Jeho popravu vykonali vo februári roku 2000. "S tým, že vykonávateľom mal byť jeden zo skupiny Piťovcov, ktorý je už právoplatne odsúdený za tú vraždu," povedal Miroslav Jánošík, advokát Dušana Borženského.

Prokuratúra sa zrejme uspokojil s tým, že sa Borža k objednávke tejto vraždy priznal a navrhli mimoriadne miernu dohodu o vine a treste. "Sa vzájomne dohodla, že sa upúšťa od súhrnného trestu," potvrdil zastupujúci prokurátor. To znamená, že za túto objednávku vraždy nebude pykať ani jeden deň navyše. 23 rokov za mrežami je podľa všetkých strán postačujúcim trestom.

"Ide o to, čo sme dohodli s Úradom špeciálnej prokuratúry a Generálnej prokuratúry," dodal Jánošik.

Tento muž, člen najobávanejších zločineckých skupín v Košiciach, sa možno po chodbách košického súdu prejde čoskoro opäť. A to len preto, že bude žiadať o podmienečné prepustenie na slobodu."Podľa znaleckého posudku v tejto veci z psychiatrického hľadiska jeho pobyt na slobode nie je nebezpečný  pre spoločnosť," tvrdí Jánošík.

Vyzerá to tak, že len čakal len na tento deň. Odpykal si totiž už tri štvrtiny trestu. "Nerád by som špekuloval. Podľa mňa už ten termín je za nami, kedy by mohol požiadať o podmienečné prepustenie. Rozhodne tak urobí," priznáva Jánošík.

Dušan Borženský ale o tomto kroku mlčí. "Bude otázkou následného posudzovania a to s prihliadnutím na charakter a povahu jeho doterajšej trestnej činnosti, za ktorú bol stíhaný a respektíve aj odsúdený, ale nakoniec významné hľadisko tu zohrá aj možnosť jeho nápravy," potvrdil zastupujúci prokurátor.

"Momentálne je v najmiernejšom stupni, vzhľadom na dobré správanie, pretože za tých skoro 18 rokov, čo sedí, nebol disciplinárne postihnutý," tvrdí advokát Jánošík.

Pozrite si aj archívnu reportáž k tejto téme:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy