Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trávia jedného vzácneho dravca za druhým, po orlici našli ďalšie uhynuté vtáctvo
Zdielať na

Trávia jedného vzácneho dravca za druhým, po orlici našli ďalšie uhynuté vtáctvo

ŠAĽA / Ochranári sú v šoku. V jednej lokalite objavili až 4 uhynuté dravce. Orliaky morské niekto zrejme otrávil. Takýto škandalózny prípad rieši polícia na juhu Slovenska. Len v piatok objavili uhynutú maďarskú orlicu.

"Bol nám nahlásený prípad nálezu uhynutých orliakov morských, na mieste sme našli jedného dospelého jedinca a dvoch mladých jedincov, " hovorí Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

 Najväčší hniezdiaci dravec na Slovensku má takmer 2 a pol metrové rozpätie krídel. Na rozhraní katastrov obcí Zemné a Neded ich na okraji role našli poľnohospodári. "Spoločenská hodnota jedného orliaka morského je 5990 eur," dodáva Veselovský.

Ďalšieho orliaka morského našli zhruba 100 metrov od prvotného nálezu, uhynutý operenec ležal presne pod hniezdom. "Predpokladáme, že otrava musela byť vyložená niekde tuto na blízku."

Až štyri, zrejme v rovnakom čase uhynuté dravce na jednom mieste, prekvapili aj ochranárov. Napriek tomu, že vtáčia kriminalita z roka na rok rastie. "Na základe toho, v akej pozícii, alebo polohe boli nájdené tieto uhynuté jedince môžeme predpokladať že sa jedná o otravu." Upresnil Veselovský, pričom Zsolt Riflik z organizácie Stráž prírody dodáva: "Sledujem tieto vtáky už druhý rok, pred nedávnou kontrolou sme tu videli 3 vtáky – dva dospelé a jedného mladého. Sme na hranici dvoch poľovných revírov."

A práve poľovníci sú často podozrievaní z rozkladania otrávených návnad, aby chránili drobnú zver pred dravcami. "My keby sme také robili, iste by sme nezavolali ochranárov aj policajtov, preto by sme chceli, aby sa to vyriešilo, aby meno poľovníkov bolo čisté," tvrdí Zoltán Fördős z Poľovného združenia Drop Neded.

Z hrvoľov uhynutých dravcov budú odobraté vzorky, z nich bude možné zistiť o aký jed a akú návnadu išlo. Jeden z uhynutých orliakov mal na nohe slovenský krúžok. "Kolega ho krúžkoval v roku 2016, priamo na tejto lokalite, je to nedospelý jedinec, v druhom roku života," potvrdil Veselovský.

Prípad uhynutých dravcov, ktorých spoločenská hodnota je viac ako 24 tisíc eur rieši polícia: "Vyšetrovateľka začala trestné stíhanie, v prípade preukázania viny hrozí za tento skutok trest odňatia slobody na jeden až 5 rokov," potvrdila Božena Bruchterová z KR PZ v Nitre.

Reportérka Drahu Dobrovicsová len pred niekoľkými dňami informovala o prvom prípade otravy vzácneho vtáctva:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy