Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zbojníci alebo mafiáni? Údajne v tom nie je žiaden rozdiel. Vlastne, jeden predsa len áno
Zdielať na

Zbojníci alebo mafiáni? Údajne v tom nie je žiaden rozdiel. Vlastne, jeden predsa len áno

BRATISLAVA / Zbojníci, ktorí šarapatili na území Slovenska, neraz pripomínajú členov súčasného podsvetia. Už pred 300 rokmi sa snažili úrady proti ozbrojeným gangom bojovať. Pre mnohých panovníkov bola zbojnícka otázka prioritou.

Historici zdôrazňujú, že zbojnícka družina Juraja Jánošíka mala v skutočnosti ďaleko od romantických predstáv, ktoré nám v uplynulých desaťročiach servírovali umelci či médiá. "Povstania produkovali veľké množstvo obyvateľstva, ktoré malo skúsenosť so zbraňou," tvrdí Diana Duchoňová, historička Slovenskej akadémie vied.

Advokát, ktorý sa angažoval v mnohých známych mafiánskych kauzách, pripomína, že aj medzi členmi súčasného podsvetia je mnoho bývalých príslušníkov ozbrojených zložiek. "Vždy sa vyskytoval v zločineckej skupine bývalý vojak, bývalý policajt, často reprezentanti rôznych bojových umení a športov. Aj vtedy bol zrejme taký produkt z prostredia vojska cennejší, pretože vedel narábať so zbraňami a lepšie bojovať," vysvetľuje advokát Ondrej Mularčík.

Niektorí členovia slovenského podsvetia sa snažili vzbudzovať rešpekt a zdôrazňovali svoju príslušnosť ku zločineckej skupine používaním rovnakých áut či vojenského oblečenia. V tomto smere však neboli ani zďaleka prví. Zbojnícka banda bývalého vojaka Michala Mlynarčíka alias Vlka si dala ušiť vlastné oblečenie – čierne košele a biele nohavice – a on ako hejtman družiny deklaroval svoje postavenie strieborným prsteňom na ruke. "Hierarchia už bola daná tým, že niekto bol kapitán zbojníckej družiny, ktorý mal svojich pobočníkov."

Jánošík zbíjal iba poldruha roka a nebyť toho, že dvaja jeho vojaci smrteľne ranili kňaza pri Fačkove a on ozbíjal bohatú barónku pri Važci, zrejme by sa vrchnosť o neho toľko nezaujímala. "Jánošíkova družina mohla zostať nepotrestaná, pokiaľ by nevzbudzovala hrozbu. Bohatí sa obávali, že aj na nich raz dôjde, tak sa s ním radšej vysporiadali," vysvetľuje Mularčík.

​Boli tu však oveľa väčšie zbojnícke kapacity ako legendárny Jurko z Terchovej. Boss obávaného zbojníckeho gangu Fedor Hlavatý v roku 1499 listom požaduje výkupné od mesta Bardejov. Martin Portáš alias Dzikošik so svojou 25-člennou družinou vypaľoval šľachtické kúrie v Rakúsku, Uhorsku, Poľsku i Sliezsku. Matej Klinovský, ktorý so svojou bandou v čase reformácie prepadával na Orave najmä katolíkov, dokonca v roku 1655 ozbíjal sprievod poľského kráľa. "My by sme to dnes mohli namodifikovať a povedať, že išlo o zločineckú skupinu," potvrdzuje Mularčík.

Ani spôsob, akým sa uhorskí hodnostári vysporiadali so zbojníkmi, nemá ďaleko od súčasných praktík polície a prokuratúry. Už v ére kráľa Leopolda I. verbovali do družín agentov, aby hlásili pohyb zbojníkov. A Jozef II. navrhol prepustiť na slobodu tých, čo pomôžu odhaliť celú skupinu. "Ponúkol možnosť, že keď sa nejaký zbojník prihlási a označí členov skupiny, tak bude omilostený," prezrádza Duchoňová.

Podľa skúseného advokáta Mularčíka sme v tomto smere predbehli aj kajúcnikov talianskej mafie: "Určite aj vtedy sa našli tí, ktorí boli kajúcnikmi, spolupracujúcimi…Oni samozrejme zachraňovali sami seba a potopili druhých."

Tak ako obhajoba dnešných mafiánov ani výhovorky zbojníkov nepoznali hraníc. Istý Štefan Duško, ktorého obesili v roku 1598 v Kremnici, sa pred súdom bránil, že zbíjal najmä kvôli manželke, čo od neho požadovala stále viac, ako dokázal zarobiť prácou. Za to Ján Kovalík lúpil okolo roku 1735 spolu so svojou zákonitou polovičkou. "Niekto má v tých súdnych spisoch meno, priezvisko a niekto má len meno alebo prezývku," vysvetľuje Duchoňová.

Je tu však predpoklad, ktorý z Jánošíka naozaj vytvára potenciálneho hrdinu aj v realite. Niektorí historici sa domnievajú, že mal väzby na bývalých kurucov v poľskom exile po potlačení stavovských povstaní a snažil sa vytvoriť muničné zásoby pre nový protihabsburgský odboj. Zato mafiu, ktorá by plánovala zosadiť slovenskú vládu, zatiaľ polícia neodhalila, hoci muničných skladov už objavila viacero.

Obec Osadné založil podľa legendy tiež zbojník, pozrite si zaujímavú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy