Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Viliam Mišenka je na úteku, polícia po ňom pátra
Zdielať na

Viliam Mišenka je na úteku, polícia po ňom pátra

BRATISLAVA / Podnikateľ spájaný s podsvetím Viliam Mišenka mal v utorok ihneď nastúpiť na výkon trestu, ktorý mu Najvyšší súd vymeral vo výške 23 rokov.

Trest je verdiktom v prípade kauzy výbuchu bomby v topoľčianskej firme Euromont z roku 2009, o ktorej rozhodoval Najvyšší súd SR. Najvyšší súd opätovne uznal Mišenku a jeho komplica Jána Krajčíka za vinných.

​Mišenka je vinný z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu formou účastníctva ako objednávateľ. Krajčíka uznali vinným z trestného činu všeobecného ohrozenia a nedovoleného ozbrojovania.

Mišenkovi trest znížili o dva roky, pôvodne mal dostal 25-ročný trest. Krajčík dostal doživotie. Viliam Mišenka, ale do výkonu trestu v utorok nenastúpil. Polícia po ňom vyhlásila pátranie. "Dňa 20.3.2018 bolo vyhlásené pátranie po hľadanej osobe: Viliam Mišenka, 61- ročný, bytom Topoľčany. Pátranie bolo vyhlásené na základe Príkazu na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody vydaného Najvyšším súdom SR v Bratislave," potvrdila Božena Bruchterová, hovorkyňa KR PZ Nitra.

Viliam Mišenka na súd vobec nedorazil a aktuálne kompetentné orgány nevedia kde je. Jeho advokát Igor Cibula s ním hovoril naposledy pred 14 dňami. Na otázku, či nastúpi do výkonu trestu, odpovedal jeho advokát nasledovne: "Bude musieť. Hovoril som s ním pred 14 dňami a vtedy bol na Slovensku."

Mišenka mal za objednávku vraždy svojej švagrinej putovať za mreže okamžite po vynesení rozsudku. Do výkonu ale sám dobrovoľne nenastúpil. To znamená jediné - policajti po ňom začali okamžite pátrať. Podľa našich informácií už Mišenku polícia hľadala nielen v mieste jeho trvalého pobytu v Topoľčanoch, ale aj na ďalších adresách. Pátrali po ňom aj v podnikoch, ktoré v minulosti často navštevoval. Ale bezvýsledne. Po kom je vyhlásené pátranie vedia prakticky všetci policajti v kraji.

Či sa Viliam Mišenka nachádza na Slovensku a do výkonu trestu dobrovoľne nenastúpi, alebo utiekol, to zatiaľ nie je známe. Isté je iba to, že by to nebolo prvýkrát, čo by Mišenku museli policajti transportovať na Slovensko zo zahraničia.

V rámci iného prípadu ho v roku 2013 eskortovali na Slovensko z Venezuely. Vtedy Mišenka tvrdil, že tam bol na pracovnej ceste a že ho vydali s jeho súhlasom. Kde sa nachádza v súčasnosti a ako dlho po ňom budú pátrať je zatiaľ stále nejasné.

​Pozrite si aj archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy