Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
František Mojžiš je vinný, tak znie verdikt Najvyššieho súdu
Zdielať na

František Mojžiš je vinný, tak znie verdikt Najvyššieho súdu

BRATISLAVA / Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos je definitívne vinný z toho, že obral o úspory tisíce klientov. Televízia JOJ ako prvá získala informáciu, že Najvyšší súd mu zamietol mimoriadne dovolanie, na základe ktorého požadoval zrušenie predošlého verdiktu. Medzitým si už však odpykal dve tretiny trestu, ktorý mu vymerali ešte v roku 2012.

Františka Mojžiša síce pred mesiacom prepustili na slobodu, ale rehabilitácie sa nedočká. Proti je Najvyšší súd. Bývalý šéf nebankovky podával mimoriadny opravný prostriedok po tom, čo mu Najvyšší súd v júni 2012 vymeral trest vo trvaní 8 a pol roka, čím iba potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu z mája 2011. Podľa našich informácií však neboli splnené dovolacie dôvody a dovolací senát sa vysporiadal s jeho námietkami. "Najvyšší súd rozhodol 14.12.2017 tak, že dovolanie obvineného Františka M. odmietol," povedala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

Podľa prokuratúry mal podvodným konaním poškodiť klientov spoločností Drukos a BVD družstvo, ktorým sľuboval aj za pomoci masívnej reklamy až 30% návratnosť.
Dvadsaťpäťtisíc ľudí prišlo na prelome milénia o úspory v hodnote takmer 4 miliardy korún. "Táto trestná vec je definitívne skončená, s tým, že nepripadajú do úvahy žiadne riadne ani mimoriadne opravné prostriedky," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka.

Mojžiša vo februári prepustili z ústavu v Sučanoch po odpykaní trestu vo výmere šesť rokov a osem mesiacov. "Nemám nič, ťažko sa to verí, ale ja sa môžem kľudne pozrieť do zrkadla," povedal vtedy odsúdený pre podvod František Mojžiš. "Bolo preukázané, že obžalovaný sa neobohacoval sám, ale skutková podstata trestného činu podvodu však spočíva aj v obohatení iného," vysvetlil Žilinka. 

Podľa znaleckého dokazovania mal obžalovaný ako konateľ spomínaných firiem používať vklady na zakladanie nových spoločností. "Zároveň prostriedky boli používané na splácanie úrokov a istín predchádzajúcich vkladateľov z vkladov tých nasledujúcich," upresnil Žilinka. 

Pozrite si reportáž o prepúšťaní Františka Mojžiša z basy.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy