Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Léhel H. spolupracoval s políciou pri odhaľovaní členov mafie. Napadnutie manželky ho môže postaviť pred súd
Zdielať na

Léhel H. spolupracoval s políciou pri odhaľovaní členov mafie. Napadnutie manželky ho môže postaviť pred súd

DUNAJSKÁ STREDA / Podnikateľ Léhel H. má dlhodobé problémy so zákonom, ale na základe spolupráce mu bol udelený inštitút spolupracujúceho obvineného. Situáciu podnikateľovi skomplikovalo napadnutie manželky.

Podnikateľ Léhel H., prezývaný hrobár, je človek, ktorý už pred rokmi začal políciu informovať o podsvetí Dunajskej Stredy, ktorého bol sám kedysi súčasťou. Zároveň sa priznal k vražde bývalého bossa Lájoša Šátora.

Počas pôsobenia bývalého prezidenta policajného zboru SR, Jaroslava Spišiaka na prezídiu využil ponuku inštitútu spolupracujúceho obvineného. Podľa Spišiaka bol Léhel H. k závažnej kriminalite donútený. "S týmito vecami nemal nič spoločné. Maximálne niekto za ním prišiel a povedal, že ak nebude robiť, čo chcú, tak ho zabijú," uviedol Jaroslav Spišiak. 

Inštitút obvineného spolupracujúceho znamená, že osoba: "Je páchateľom, ale je voči nej dočasne odložené vznesenie obvinenia pretože pomáha pri rôznych iných ďalších skutkoch, kde je väčší záujem na tom, aby bol odhalený páchateľ - sú to organizované skupiny, korupčné trestné veci, úkladné vraždy," vysvetlila Lucia Kurilovská, rektorka policajnej akadémie. V prípade takéhoto svedka má neskôr prokurátor dve možnosti: "Buď sa pokračuje a vznesie sa obvinenie alebo môže prokurátor zastaviť voči osobe trestné stíhanie, ak dodržala dohody a pomohla," uviedol Peter Vačok, právnik,a bývalý vyšetrovateľ.

Na základe výpovedí Léhela H. sa podarilo polícii dostať do väzby osoby podsvetia. S Léhelom. sa spája vražda bratov Raiszovcov, drogové marihuanové laboratórium či nelegálna cigaretová linka. Všetko sa totiž dialo na jeho pozemku a pri všetkých prípadoch bol svedkom či spolupracujúcim. 

Najnovšie podnikateľa obvinila polícia z ublíženia na zdraví a nebezpečného vyhrážania. Léhel H. brutálne dobil svoju manželku, ktorú údajne následne hodil do klietky s 200 kilogramovou levicou. "Zranenia jej nespôsobil lev. Dal ju do klietky a lev si k nej ľahol, aby ju chránil," povedala matka dobitej ženy. Manželka Iveta ma zlomenú kľúčnu kosť, zlomene rebrá a pomliaždené pľúca. Momentálne je stále v nemocnici. Spis o napadnutí Léhelovej manželky si už vyžiadala od trnavskej polície aj Národná kriminálna agentúra. Brutálny útok neušiel ani pozornosti Úradu špeciálnej prokuratúry. "V tejto súvislosti dozorujúci prokurátor komunikoval s vyšetrovateľom, pričom bol oboznámený, že trestnú vec preberie na ďalšie konanie NAKA. Následne po tom, ako bude oficiálne doručený spisový materiál na Úrad špeciálnej prokuratúry, sa bude zvažovať ďalší zákonný postup," uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa špeciálnej prokuratúry. 

Inštitút spolupracujúceho obvineného pravdepodobne v blízkej dobe Léhelovi H. zanikne. Podľa zákona totiž ďalším trestným činom porušil podmienky tohto inštitútu. "Pokiaľ v dobe toho odloženia vznesenia obvinenia takáto osoba spácha závažný trestný čin, tak sa má pokračovať v trestnom stíhaní. Čiže bude podnikateľ obvinený," vysvetlil Peter Vačok.

Podľa zdroja blízkeho polícii už vyšetrovateľ skúma dôvody odloženia vznesenia obvinenia voči osobe Léhela H. Polciajné prezídium to však na teraz nekomentuje. "V súčasnej dobe nie je možné poskytnúť k veci žiadne bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu vyšetrenia veci," uviedol Martin Wäldl, hovorca prezídia PZ SR.

Mafiánske praktiky na Slovensku nie sú zriedkavé.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy