Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hrozivé momenty pre obyvateľov paneláku. Museli opustiť svoje domovy pre granát
Zdielať na

Hrozivé momenty pre obyvateľov paneláku. Museli opustiť svoje domovy pre granát

RIMAVSKÁ SOBOTA / Na takmer tri hodiny museli opustiť svoje byty. Hasiči v sobotu večer evakuovali asi dve desiatky ľudí z jedného z panelákov v Rimavskej Sobote. Dôvodom bolo podozrenie na prítomnosť nebezpečnej munície. Nájomníčka bytu tvrdí, že to bola náhoda a že s nikým nemá problém.

Rozruch na rimavskosobotskom sídlisku spôsobil granát. Neznámy páchateľ ho hodil priamo do bytu na prízemí. V tom čase vo vnútri nikto nebol. Nebezpečný predmet našla vo svojej izbe 31-ročná žena, ktorá tam býva v podnájme. Domov sa vrátila až včera večer. Hneď kontaktovala políciu.

Keďže nebolo jasné, či ide o funkčnú muníciu, polícia prijala potrebné opatrenia. Na mieste zasahovali aj hasiči. "Po príchode na ohlásené miesto už bola na mieste prítomná polícia, ktorá nás požiadala o evakuáciu obyvateľov bytovky," približuje situáciu veliteľ zásahu HaZZ Rimavská Sobota Rastislav Svoreň. "Prečo musíme odísť? Že sa nachádza v priestore domu nejaká granát, či čo. Ja neviem od strachu čo povedali," opisuje hrozivé momenty dcéra obyvateľa paneláku Viera. 

V trinástich bytoch bolo asi 20 ľudí. Medzi nimi deti, tehotná žena a aj takmer 100 ročný dôchodca: "Pre evakuovaných ľudí bol krajským operačným zaslaný evakuačný autobus," hovorí Svoreň. 

Ľudia museli čakať, kým podozrivý predmet nezhodnotí špecialista. Pyrotechnik dorazil asi o pol deviatej večer. O pár minút na to sa už obyvatelia mohli vrátiť do svojich bytov. "Podľa pyrotechnika z KU išlo o železné telo granátu, ktorý bol nefunkčný, bol bez trhaviny a zapaľovača," informuje hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica Mária Faltániová. Policajti však na mieste zostali ďalej pracovať, zaisťovali stopy a dôkazy, ktoré by mohli pomôcť vyšetriť to, kto a prečo vhodil do bytu nefunkčný granát.

Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie pre nebezpečné vyhrážanie.

Granát ohrozil nedávno aj ambasádu v čiernohorskej Podgorici, pri incidente zahynul aj útočník:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy