Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Diera v bankomate. Polícia pátra po páchateľovi
Zdielať na

Diera v bankomate. Polícia pátra po páchateľovi

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Kriminalisti zo Spišskej Novej Vsi vyšetrujú kuriózny prípad. Neznámy páchateľ spôsobil poškodenie bankomatu, avšak v inom mieste ako v tom, kde sa nachádzajú peniaze. Podobným prípadom sa nedávno zaoberali aj z Prešova

Vytavená diera upútala ráno ľudí na sídlisku Západ v Spišskej Novej Vsi. Bankomat bol nefunkčný. Namiesto klientov banky sa pri ňom zhŕkli policajti a vyšetrovatelia s technikom."Nemajú peniaze, tak musia nejako zarobiť. Už približne 10 rokov tu je ten bankomat," povedal Vladimír obyvateľ sídliska.

"Dnes nadránom sa útočníci pokúsili dostať k peniazom v bankomate v Spišskej Novej Vsi, ale neúspešne. Prípad už vyšetruje polícia, s ktorou samozrejme spolupracujeme," uviedla Marta Cesnaková, hovorkyňa banky. O hotovosť z bankomatu sa postarali pracovníci SBS. Policajný technik zaisťoval stopy, kriminalisti hľadali svedkov. Avšak nikto si nič podozrivé nevšimol

Na prvý pohľad prípad vyzeral, akoby sa zlodej pomýlil a zničil úplne inú časť bankomatu ako pôvodne plánoval. Ale zároveň mohlo byť jeho úmyslom nabúranie sa do bankomatu, a to cez otvor, ktorý si vyrobil. Tadiaľ sa mohol jednoducho dostať k operačnému systému bankomatu. "Každý takýto bankomat je počítačom. Čiže má nejaký informačný systém a ten systém je určite napojený na systém banky. Môže hľadať samozrejme nejaké osobné údaje. Ale v prvom rade asi ide o obohatenie sa, čiže rýchlo prísť k peňažným prostriedkom," povedal počítačový odborník Ivan Sejut. Avšak vo svete počítačov, všetko zanecháva stopy. Aj v tomto prípade mohli po útoku na bankomat ostať v systéme stopy, ktoré môžu špecialisti vysledovať. "Útočník musel dokonale systém poznať, inak by sa k nemu nedostal. Určite zanecháva za sebou aj stopy, pomocou ktorých sa dá aspoň identifikovať počítač, vďaka ktorému bol bankomat heknutý," dodal Ivan Sejut.

Rovnaký prípad sa odohral aj minulý týždeň v Prešove. Pravdepodobne ide o toho istého páchateľa. Nasvedčuje tomu aj diera ktorú v bankomate za sebou zanechal a zameral sa na staršie typy bankomatov. Páchateľ má na krku kriminalistov z dvoch krajov a osemročné väzenie. "V tejto súvislosti bolo začaté trestné stíhanie pre zločin ohrozovania a poškodzovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia," potvrdila Lenka Ivanová, hovorkyňa KR PZ, Košice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy