Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pri vyšetrovaní zločinu odhalili organizovanú skupinu. V putách skončil aj kardiológ známy z iných prípadov
Zdielať na

Pri vyšetrovaní zločinu odhalili organizovanú skupinu. V putách skončil aj kardiológ známy z iných prípadov

BANSKÁ BYSTRICA / Banskobystrickej polícii sa pri vyšetrovaní jedného prípadu podarilo odhaliť organizovanú skupinu, ktorá kradla veľmi sofistikovaným spôsobom. Ide o ekonomickú počítačovú kriminalitu. V putách skončili štyria ľudia z východného Slovenska, medzi nimi už aj medializovaný kardiológ z košickej záchranky.

V júni minulého roku zmizli podnikateľovi a jeho rodine z viacerých účtov v jednom momente niekoľko desiatok tisíc eur. Vyšetrovateľ z úseku ekonomickej kriminality pri pátraní odhalil organizovanú skupinu ľudí. "Vysoko sofistikovaným spôsobom za použitia výpočtovej techniky páchala trestnú činnosť na území celej Slovenskej republiky," uviedol krajský riaditeľ policajného zboru v Banskej Bystrici Štefan Šurka. 

"Bolo obvinených päť osôb, v rámci akcie ktorá bola realizovaná, v Košiciach boli zadržané štyri osoby," povedal vyšetrovateľ Ján Parobek. V putách končil 28-ročný Gabriel, 36-ročný Jaroslav, 40-ročný Maroš, ale aj 39-ročný Michal, kardiológ, lekár z košickej záchranky. "Vyšetrovateľ ich obvinil z obzvlášť závažného zločinu krádeže a legalizácie príjmov z trestnej činnosti," dodal Šurka.

Piatym obvineným je 60-ročný Juraj z Košíc, no výsluchu sa vyhýba. Od štvrtka naňho vydali zatýkací rozkaz. Policajti zaistili počítače, telefóny i SIM karty do mobilných telefónov. Muži zrejme pracovali s falšovanými dokladmi a získali prístupové údaje k účtom. "Vykonali prevod na účet bieleho koňa v tej istej banke. Došlo k priamemu odcudzeniu 156 000 eur," uviedol Šurka. 

Štyria obvinení muži sa postavia pred súd, ktorý bude rozhodovať o ich väzobnom stíhaní. Ak im vinu dokážu, hrozia im 20-ročné tresty. Prípadov s rovnakým rukopisom je podstatne viac, a tak ich budú všetky opäť analyzovať.

Lekár z tohto prípadu je už polícii známy. Zaplietol sa totiž do viacerých trestných činov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy