Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ilčišin z Transpetrolu mal ísť pred tromi rokmi za mreže. Rozsudok stále nie je právoplatný
Zdielať na

Ilčišin z Transpetrolu mal ísť pred tromi rokmi za mreže. Rozsudok stále nie je právoplatný

BRATISLAVA / Muž, ktorý sa v minulosti vyhlásil za majiteľa tretinového podielu v spoločnosti Transpetrol, skočil v rukách polície. Na známeho podnikateľa vydali zatykač. Už pred tromi rokmi ho Špecializovaný trestný súd poslal za mreže na 11 rokov. Tento verdikt ale stále nie je právoplatný.

Najvyšší súd rozhodoval v prípade Ignáca Ilčišina, známeho z kauzy Transpetrol. Na vranovského podnikateľa vydali zatykač potom, čo mal mariť konanie odvolacieho súdu.

"Jedná sa o učebnicový príklad obštrukčného konania s cieľom vyhnúť sa zodpovednosti tým, že maril úkony trestného konania," informuje prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka. Ilčišin sa podľa prokurátora nezúčastňoval pojednávania a odvolával sa na lekárske správy, ktoré však podľa znaleckého dokazovania nezodpovedali jeho zdravotnému stavu. 53-ročný podnikateľ už v minulosti čelil stíhaniu pre snahu získať 34-percentný balík akcií Transpetrolu.

Špecializovaný trestný súd mu pred tromi rokmi vymeral 11 rokov v ústave s minimálnym stupňom stráženia. K podvodu malo dôjsť ešte v roku 2009. Podnikateľ s dvoma titulmi magistra a jedným inžinierskym titulom mal v Prahe navštíviť exekútorku a spolu s advokátom Jánom Husárom vystupovať za spoločnosť Transpetrol. Následne v jej mene uznali dlh voči istej firme vo výške takmer 13 miliónov eur, následkom čoho sa Transpetrol dostal do exekúcie. Len niekoľko týždňov predtým sa uskutočnilo sporné zhromaždenie akcionárov, ktoré malo Ilčišina katapultovať do vedenia štátnej firmy. Súd napokon vzal kontroverzného podnikateľa do väzby.

"Rozhodnutie Najvyššieho súdu vnímam veľmi pozitívne a oceňujem profesionálnosť a zákonnosť postupu súdu," hovorí Žilinka. Podnikateľ ani jeho obhajca sa k prípadu nevyjadrili. Ďalší termín hlavného pojednávania je naplánovaný na 21. marca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy