Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chlapec (11) sa prepadol pod ľad. Okoloidúci vojak mu bez váhania bežal na pomoc
Zdielať na

Chlapec (11) sa prepadol pod ľad. Okoloidúci vojak mu bez váhania bežal na pomoc

TRENČÍN / Trenčianski hasiči dostali hlásenie, že vo Váhu sa topí chlapec. Okamžite preto vyrazili k rieke. Zasahovať však nemuseli. Malý Alexej sa skutočne topil, ale našťastie išiel okolo profesionálny vojak a zároveň otužilec, Miloš Karell, ktorý ho zachránil.

Záchranca 11-ročného Alexa počul detský krik o pomoc. Utekal sa preto pozrieť k Váhu, čo sa deje. Okraja ľadovej kryhy sa z posledných síl držal malý chlapec. "Uvidel som chlapca preboreného pod ľadom, asi 25 metrov od brehu," opísal situáciu Miloš Karell, záchranca. Keď uvidel chlapca v rieke nezaváhal a vrhol sa za ním. "Ľahol som si na ľad a pomaly som k nemu išiel, aj keď ľad pukal," povedal Karell.

Jeden z mužov stojacich na brehu mu podal konár. S chlapcom sa snažil neustále komunikovať. "Bál som sa, aby sa neponoril, lebo voda je tu hlboká tri metre a sú tu silné prúdy,"povedal Karell. Chlapca nakoniec dostal na breh. To už na miesto prišli aj hasiči a záchranári. Tí ho previezli do nemocnice. "Dieťa je hospitalizované z dôvodu ľahkého podchladenia, je v dobrom stave," vyjadrila sa Petra Nevláčilová,hovorkyňa FN Trenčín.

Alexej mal obrovské šťastie, že jeho volanie o pomoc počul práve pán Karell. Je profesionálnym vojakom, otužilcom a dokonca bol aj vodným záchranárom. "Mám päť detí, bola to moja povinnosť. Každou minútou išlo chlapcovi o život," povedal záchranca.

Zachránený chlapec sa pri Váhu prechádzal aj so svojím kamarátom. Svojmu záchrancovi povedal, že chceli skúsiť, či ho ľad udrží.

Podľa hasičov je pohyb po ľade najmä na tečúcich vodách veľmi riskantný. "So stúpajúcou teplotou sa topí ľadová vrstva a je riziko prepadnutia," varoval Marián Petrík, hovorca HaZZ Trenčín.

Pozrite si archívnu reportáž o nástrahách ľadu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy