Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rómom, ktorí prišli o svoje príbytky, našli dočasné ubytovanie. V základnej škole
Zdielať na

Rómom, ktorí prišli o svoje príbytky, našli dočasné ubytovanie. V základnej škole

POPRAD / Pätnásť rodín z Popradu, ktorým zhoreli skromné domčeky, zostáva bývať v základnej škole. navštíviť ich tam prišiel rómsky splnomocnenec. V treskúcej zime sa najskôr poprechádzal po miestnej osade, neskôr sa zohrial pri temperamentom speve tamojších detí.

Mimoriadna situácia sa v Poprade ešte ani zďaleka nekončí.  Viac ako sto ľudí zostane v základnej škole ďalšie dva tyždne. "Tak sme prekvapení z toho rozhodnutia, ale snáď to zvládneme a verím, že sa to rýchlo vyrieši," hovorí riaditeľka základnej školy, Barbora Cehulová. 

Prvá, druhá a tretia A trieda sa zmenili na prechodný domov pre viac ako 50 detí a 4 desiatky dospelých. Z políc, v ktorých mali žiaci školské pomôcky sa stali šatníkové skrine. Doniesli si tam aj televízor, aby si vytvorili aspoň trochu domáce pohodlie. Návšteva splnomocnenca mala pomôcť vyriešiť krízovú situáciu. Najskôr sa bol pozrieť v osade a nestačil sa čudovať, v akej biede ľudia žijú. "Je mi čudné, že v takomto svete je toľká bieda a že ľudia takto žijú," povedal splnomocnenec Ábel Ravasz.

Potom navštívil zúfalých ľudí, ktorým po požiari nezostalo nič. Otázky na neho nemali takmer žiadne, ale ukázali mu svoj temperament a deti mu zaspievali. Primátor termín sťahovania konkretizovať nechcel, prezradil ale ten najpravdepodobnejši scenár. Dočasne pôjdu títo ľudia do unimobuniek na to isté miesto, kde bývali doteraz

Kontrola ale zistila, prečo ide osadníkom v zime o život: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy