Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bezmocné mesto a nedbanlivosť osadníkov. Kontrola odhalila, prečo ide v zime Rómom o život
Zdielať na

Bezmocné mesto a nedbanlivosť osadníkov. Kontrola odhalila, prečo ide v zime Rómom o život

POPRAD / Nečakaná návšteva prišla v sobotu dopoludnia k obyvateľom kolónie v popradskej mestskej časti Matejovce. Zástupcovia mesta i hasičov kontrolovali stav piecok a dymovodov v obydlí. Vo štvrtok oheň zničil bývanie pre vyše 100 ľudí.

Keď budú veľké mrazy, treba si dávať pri kúrení veľký pozor. Aby ste to neprekúrili a nezačalo opäť horieť. Takto dohovárali v sobotu dopoludnia zástupcovia mesta a hasičov obyvateľom kolónie v popradskej mestskej časti Matejovce.

Popradský primátor po veľkom požiari v tejto kolónii nariadil kontrolu. Aj v tejto časti už v minulosti horelo, no domáci stihli sami oheň uhasiť. Ako nám pri natáčaní reportáže sami povedali, horelo im tu už dvakrát pri kúrení v peci.

Kompetentných pri kontrole zaujímali pece aj dymovody. Nedostatkov našli viac ako dosť. "Neodborná inštalácia vykurovacích telies, dymovodov. Nedodržanie bezpečnostných vzdialeností od vykurovacích telies a taktiež horiace materiály v ich blízkosti," uviedol pre TV JOJ Martin Vaščura, pracovník Bezpečnosti a ochrany Mestského úradu Poprad. 

Ďalším problémom tiež bolo, že obyvatelia kolónie si tiež nečistili svoje komíny. Ako kontrolórom tvrdili, nemajú na to peniaze. Nebola núdza ani o perličky - sušenie tenisiek v rúre alebo amatérske zapojenie elektriny, taktiež netradičná dvierka na piecke. Kvôli takýmto prehreškom ide dospelým i deťom o život. V improvizovanom príbytku s izbami ich žije približne dvesto a mesto je svojim spôsobom bezmocné.

"V našej kompetencii nie je priamo zasahovať do týchto obydlí. Vykonali sme len rutinnú kontroly, kde sme len upozornili majiteľov obydlí, aby si odstránili jednotlivé závady," uviedol Ján Ondrišík, člen krízového štábu Mestského úradu Poprad.

Na druhej strane, v prípade požiaru je práve mesto povinné sa postarať a tak dnes ľudí radšej poučovali. No vajda, ktorý vo štvrtok prišiel o strechu nad hlavou spolu s ďalšou stovkou obyvateľov, optimistom nie je. "Isto sa zas niečo stane, je to len otázka času," dodal vajda kolónie Miroslav Polhoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy