Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ruskov príbeh sa zamotáva. Obeťou vraždy mal byť v roku 1997 on, tvrdí svedok
Zdielať na

Ruskov príbeh sa zamotáva. Obeťou vraždy mal byť v roku 1997 on, tvrdí svedok

BRATISLAVA / Polícia v prípade obvineného exriaditeľa televízie Markíza Pavla Ruska začala preverovať úplne novú verziu vraždy. V súvislosti s jeho obchodnými aktivitami o Ruskovej "poprave" uvažovalo podsvetie ešte v roku 1997. To, že mal byť zlikvidovaný, policajtom povedal jeden z odsúdených v závere minulého týždňa v leopoldovskej väznici. Zločinci o likvidácii Pavla Ruska údajne uvažovali počas kauzy Gamatex.

Keď elitní policajní vyšetrovatelia z tímu Gorila išli v závere minulého týždňa vypočúvať dvoch svedkov v prípade obvineného Pavla Ruska, Mikuláša Černáka, Miloša Kaštana a Roberta Lališa, z príprav vraždy Sylvie Volzovej do Leopoldova, netušili akú informáciu od jedného z dvoch odsúdených získajú.

Po takmer 5 hodinových výsluchoch z väzenskej pevnosti vyšli s informáciami, ktoré ich základnú verziu prípravy vraždy Ruskovej exspoločníčky Volzovej pre ekonomický prospech, rozširuje o ďalšiu. Takú, ktorá obvinenému Ruskovi môže pomôcť. A to si myslí aj jeho obhajca, Marek Para: "Musím to najprv prejsť so svojím klientom, nakoľko niektoré skutočnosti by mohli mať zásadný význam, by mohli byť v jeho prospech".

Polícii sa ako na podnose dostala iná verzia údajnej prípravy vraždy v podsvetí spred takmer 20 rokov, ktorá priamo nesúvisí s obdobím konfliktu medzi Ruskom a Volzovou. Kreuje sa od roku 1997 a spadá do kauzy Gamatex. Ovládnutie televízie súkromnou firmou, ktorá získala miliónové pohľadávky, ktoré v tom čase Pavol Rusko odmietal vyplatiť ľuďom, vďaka ktorým mal údajne získať vysielaciu licenciu.

Aktuálne svedectvo od svedka Igora Laurinčíka, odsúdeného v roku 2004 pre úplne inú vraždu, ukazuje na Ruska ako na cieľ pripravovanej vraždy. Svedok mal polícii povedať, že o vražde Ruska mal vážne uvažoval šéf bratislavskej zločineckej skupiny. Tá v čase sporu Ruska s Gamatexom vykonávala ochranu, keď samotného šéfa televízie, naopak, strážili Rusi.

Svedectvo odsúdeného prichádza v čase, keď onedlho plánuje požiadať o predčasné prepustenie z výkonu 23-ročného trestu. "Môžeme potvrdiť, že na základe výsluchu jednej osoby boli zistené nové skutočnosti, ktoré sa musia preveriť v samostatnom konaní," vyjadril sa hovorca Prezídia PZ, Martin Wäldl.

Prečo a pre aký motív mala byť likvidácia Pavla Ruska v tomto ekonomickom spore pre bratislavské podsvetie významná, to polícia teraz musí preveriť. Skutok má podľa zistení TV JOJ už onedlho ležať na stole vyšetrovateľom z protizločineckej jednotky PPZ. Tí sa ale k vyšetrovaniu zatiaľ nebudú vyjadrovať.

Údajné tvrdenia o likvidácii exriaditeľa  budú zrejme policajti vyšetrovať ako vraždu v štádiu prípravy. Inak by bol skutok už dávno premlčaný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy