Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Najskôr únik plynu, teraz toto. Majitelia pekárne sú už zúfalí
Zdielať na

Najskôr únik plynu, teraz toto. Majitelia pekárne sú už zúfalí

SNINA / Dve zamestnankyne pekárne sa priotrávili prudko jedovatým plynom, jedna z nich bola v bezvedomí. O tomto prípade z Belej nad Cirochou sem vám hovorili už v pondelok. Na druhý deň ráno čakal majiteľov pekárne ďalší šok.

Prevádzka pekárne je od pondelka zatvorená. Keď do nej majitelia na druhý deň ráno prišli, zistili, že dvere niekto poškodil. "Také ako keby s kladivom, sklo rozbité a všade kopu skla, no a takisto tu na dverách," opisuje situáciu majiteľka pekárne. 

Všetko oznámili na polícii a tá vec začala prešetrovať. "Neviem kto, nikoho neobviňujem, neviem, prečo sa to stalo, kto sa nám pomstil, neviem, neviem," povedala zúfala žena. Majitelia pekárne sú ale presvedčení, že rozbitie sklenenej výplne na dverách súvisí so včerajším únikom nebezpečného plynu, v dôsledku čoho sa dve zamestnankyne priotrávili.

Hasiči zasahovali v autonómnych dýchacích prístrojoch a vykonali niekoľko meraní. "Namerali zvýšené hodnoty plynu CO2. Jednalo sa tam o dvesto jednotiek, to sú také množstvá, pri ktorých dochádza k nevoľnosti a dlhší pobyt v takomto prostredí môže viesť k smrti," hovorí veliteľ Záchrannej brigády Humenné Marián Pouchan. 

Na trhu však existuje množstvo prístrojov, ktoré dokážu včas odhaliť zdraviu nebezpečnú koncentráciu oxidu uhoľnatého vo vzduchu: "Tak veľmi dobré by bolo, aby takéto zariadenia mali aj vlastné meracie zariadenia, s tým, že by nejakým zvukovým signálom upozorňovali pozor, dochádza k úniku nejakej nebezpečnej látky," vysvetlil Pouchan. 

Majitelia pekárne podnikajú už 26 rokov. Tvrdia, že podobný prípad sa nikdy predtým nestal. Navyše, už od prvého marca plánujú s prevádzkovaním pekárne skončiť. Majitelia hovoria, že po toľkých rokoch námahy si takýto koniec podnikania nezaslúžili. Polícia teraz preveruje všetky okolnosti, za akých k úniku oxidu uhoľnatého došlo. Podobné prípady sa však môžu odohrať aj napríklad pri prácach v studni, kde je vysoká koncentrácia plynov a málo kyslíka.

Pozrite si reportáž o tom, ako v tejto pekárni unikal plyn a priotrávil zamestnankyne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy