Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Šesť vriec mŕtvych jahniatok našli obyvatelia pohodené na verejnosti
Zdielať na

Šesť vriec mŕtvych jahniatok našli obyvatelia pohodené na verejnosti

TVRDOŠOVCE / Dva roky za mrežami hrozí za vyhodenie uhynutých, evidentne podvýživou alebo chorobou vychudnutých jahniat na verejné priestranstvo. Dvadsaťpäť kusov mláďat chýba niekomu v chove a nezodpovedný chovateľ zase chýba polícii, ktorá po ňom pátra.

Šesť vriec naplnených uhynutými jahňatami položil niekto k plotu niekdajšieho roľníckeho družstva na konci dediny. Dvadsaťpäť uhynutých, zhruba mesačných jahniat vyhodili k nefunkčnej asanačnej budove ešte minulý týždeň. Nechali na nich aj ušné štítky, no podľa veterinárov sa podľa nich chovateľ stotožniť nedá, keďže ide len o dočasné čísla. "Rebrá im vidieť, to boli podvyživené, nejakú chorobu museli dostať, alebo neviem čo," povedal náčelník obecnej polície v Tvrdošovciach Peter Marenčák. 

Obecných policajtov na uhynuté zvieratá upozornili telefonicky. Keď sa presvedčili, že oznam sa zakladá na pravde, volali veterinárnu správu aj obvodné oddelenie štátnych kolegov. "Na mieste bola vykonaná obhliadka a policajti začali trestné stíhanie vo veci prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi," povedala policajná hovorkyňa v Nitre Božena Bruchterová. "Je to veľká obec, je tu 5200 obyvateľov, to je množstvo chovateľov. Podozrenie zatiaľ nemáme, podozrivý je každý jeden z nich," uviedol Marenčák.

Po niekoľkých dňoch uhynuté mláďatá z miesta dala nakoniec odstrániť na vlastné náklady obec, nechceli riskovať možnú nákazu. "Žiadame o pomoc prípadných svedkov, ktorí si na danom mieste všimli akýkoľvek pohyb podozrivých osôb, aby svoj poznatok oznámili na čísle 158," vyzýva Bruchterová.
 

Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej sa k majiteľom dostala len koža ich strateného domáceho miláčika. Prípad vyvoláva búrlivé reakcie doteraz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy