Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zrútilo sa lietadlo s najmenej 60 ľuďmi. Predtým sa stratilo z radarov
Zdielať na

Zrútilo sa lietadlo s najmenej 60 ľuďmi. Predtým sa stratilo z radarov

Archívna reportáž

TEHERÁN / Let z iránskeho Teheránu do horského mesta Jásúdž zmizol asi dvadsať minút po štarte z radaru. Na palube lietadla bolo najmenej 60 ľudí, informujú zahraničné spravodajské agentúry. Podľa zdrojov bola príčinou straty kontaktu havária lietadla.

Havaroval stroj spoločnosti Aseman Airlines. Jedná sa o turbovrtuľové úzko-trupové dopravné lietadlo typu ATR 72 taliansko-francúzskej výroby, ktorý sa používa na kratšie regionálne lety. Podľa typu lietadla sa na jeho palubu zmestí až 74 ľudí. 

Iránske dopravné lietadlo so 66 ľuďmi na palube sa v nedeľu zrútilo na juhozápade krajiny. S odvolaním na záchranné zložky o tom informovali iránske médiá. Podľa hovorcu spoločnosti Iran Aseman Airlines, ktorému lietadlo patrí, nehodu nikto neprežil. Úrady sa zatiaľ k nehode nevyjadrili. 

Stroj letiaci na vnútroštátnej linke mieril z metropole Teheránu do mesta Jásúdže na juhozápade Iránu. K havárii došlo zhruba 480 kilometrov od hlavného mesta, uviedla agentúra AFP. Na miesto boli vyslané záchranné tímy. 

Podľa štátnej televízie PresTV bolo na palube 60 cestujúcich a šesť členov posádky. Na mieste nešťastia bolo podľa médii zlé počasie, hlavne hmla. Spravodajský server BBC uvádza, že práve kvôli hmle nemohol na mieste pristáť ani záchranný vrtuľník. 

Na technickom stave iránskych dopravných lietadiel sa podpísali dlhoročné medzinárodné sankcie, k leteckým nehodám tak v Iráne podľa agentúry AP dochádza pravidelne. 

Americkému lietadlu počas letu odpadol kryt motora. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy