Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rozdiel medzi dopravnou nehodou a škodovou udalosťou
Zdielať na

Rozdiel medzi dopravnou nehodou a škodovou udalosťou

BRATISLAVA / Ročne dôjde na slovenských cestách k tisíckam dopravných nehôd a škodových udalostí. Zisťovali sme, aký je medzi nimi rozdiel a podľa čoho polícia určí, o akú udalosť ide.

Rozdielov medzi dopravnou nehodou a škodovou udalosťou je hneď niekoľko. Napríklad jedným z hlavných je, ak pri nehode niekto príde o život.

V roku 2017 došlo na Slovensku k 13 994 dopravným nehodám, pri ktorých prišlo o život 250 ľudí. Ako náhle príde pri nehode len k malému zraneniu, je to automaticky kvalifikované ako dopravná nehoda. "Dopravnou nehodou sa rozumie udalosť v cestnej premávke v súvislosti s prevádzkou motorového vozidla, pri ktorej dojde k poškodeniu cesty, alebo všeobecne prospešného zariadenia," hovorí riaditeľ Odboru dopravnej polície PPZ Ján Ignaták.

Pod tento pojem patria, dopravné značky, zvodidlá, alebo verejné osvetlenie. Ďalej, ak po náraze uniknú nebezpečné látky napríklad olej, nafta, alebo benzín a skončia v pôde: "Alebo na jednom z vozidiel zúčastnených vznikne škoda 1,5 násobok väčšej škody, čo je v súčastnosti 3990 eur a táto škoda musí byť zjavná tam na mieste. Čiže, ak tieto veci sú splnené, tak vtedy hovoríme o dopravnej nehode," vysvetľuje Ignaták.

Občas nastane situácia, že škoda na autách nie je vysoká a pri náraze sa nikto nezranil. No niektorí zo šoférov mal vypité alebo sa odmietol podrobiť dychovej skúške. Automaticky sa to berie ako dopravná nehoda, bez ohľadu na to, kto nehodu zapríčinil. V prípade škodovej udalosti účastníci cestnej premávky vlastnoručne podpíšu správu o nehode. Podstatou správy o nehode je dohoda o zavinení škodovej udalosti.

Jeden si musí uznať vinu a keď k tomu nedôjde, to znamená, že to je hneď ako dopravná nehoda. Napríklad na diaľnici D2 kamióny zostali po náraze zdemolované. Škoda bola vyčíslená na viac ako 20 tisíc eur. Dokonca bolo poškodené aj verejnoprespešné zariadenie. No policajti, ktorí prišli na miesto nehody ich riešili "len" ako škodové udalosti.

"Samozrejme likvidácia následkov škodovej udalosti alebo dokumentácia tejto škodovej udalosti je oveľa rýchlejšia než likvidácia a dokumentácia dopravnej nehody. Tým pádom, ak je to ohlásené ako škodová udalosť je celý úsek rýchlejšie sprejazdnený a vlastne vplýva to na premávku, na kolóny," uzavrel dopravný konzultant Maroš Palesch.

Často sa dozvedáme aj o prípadoch, kedy si šoféri sadnú za volant pod vplyvom alkoholu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy