Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V prípade Čongrádyho sudca prerušil právo posledného slova. Naposledy trvala záverečná reč 15 hodín
Zdielať na

V prípade Čongrádyho sudca prerušil právo posledného slova. Naposledy trvala záverečná reč 15 hodín

BRATISLAVA / Posledné štyri pojednávania v prípade mafiánskej popravy mal iba vo svojej réžii. Takmer 15 hodín čítal svoju záverečnú reč. Sergej Miňajlenko chcel naplno využiť svoje právo posledného slova pred súdom aj vo štvrtok. Dostal sa do ostrého sporu so sudcom o to, čo je záverečná reč a čo právo posledného slova.

"Nebude váš klient opakovať to isté v rámci posledného slova. To, čo už rozprával v rámci záverečnej reči, na ktorú mu bol poskytnutý čas viac ako 15 hodín, čo nemá obdobu v novodobej histórii justície Slovenska," povedal sudca. Poslednému hlavnému pojednávaniu v prípade vraždy Čongrádyho vo štvrtok dominovala slovná roztržka medzi sudcom a hlavným obžalovaným Miňajlenkom pri prednese posledného slova.

Sudca najskôr Miňajlenka upozornil, že v poslednom slove nemôže opakovať svoju niekoľko hodinovú záverečnú reč. "Z môjho pohľadu zákon nevymedzuje rozsah ani obsah posledného slova," povedala advokátka Miňajlenka Diana Messingerova. 

Obžalovaný ďalej pokračoval vo svojom monológu o svojej nevine v prípade objednávky vraždy údajného bratislavského bossa podsvetia Čongrádyho z roku 2004 a chcel hodnotiť dôkazy a svedectvá. "Došlo k prerušeniu posledného slova obžalovaného, čo ja považujem za krátenie jeho práv," povedala advokátka Messingerova. "Nešlo o druhú záverečnú, ale o posledné slovo, čo je samostatný inštitút, upravený v trestnom poriadku, kedy jednoducho obžalovaný má právo predniesť posledné slovo, to je úplne iný inštitút ako záverečná reč," dodala. 

Ostatní štyria obžalovaní pochopili, čo je právo posledného slova a svoje finálne popretie viny takmer identicky zhrnuli do niekoľkých slov. Po tom, čo odzneli záverečné reči a posledné slová obžalovaných, súd na budúcom pojednávaní vynesie už iba rozsudok. "Hlavné pojednávanie bolo prerušené do 21.2.2018," povedal hovorca krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy