Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Popradský primátor už pozná svoj trest. Spokojný nie je a bude sa brániť
Zdielať na

Popradský primátor už pozná svoj trest. Spokojný nie je a bude sa brániť

POPRAD / Kauza pozitívnych dychových skúšok popradského primátora a jeho jazda pod vplyvom alkoholu má pokračovanie. Podľa sudcu je prvý muž Popradu vinný z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Primátor s trestom nesúhlasí a podá odvolanie.

Primátor Popradu šoféroval v auguste minulého roka pod vplyvom alkoholu. Dychové skúšky ukázali pozitívny výsledok. Viaceré nad jedno promile, jedna ukázala pol promile alkoholu v dychu. Nasledoval tak odber krvi. "V krvi odobratej tri hodiny po skutku bola zistená hodnota 0,73 promile alkoholu," uviedol policajný hovorca v Prešove Daniel Džobanik. 

Popradskí policajti i prokuratúra sa po skutku prípadu vzdali pre zachovanie objektivity. Spisy tak skončili v rukách prešovskej polície a kežmarského prokurátora. Po pár týždňoch sa dostali na stôl k sudcovi. 

Piateho februára sudca Okresného súdu v Poprade vydal trestný rozkaz, podľa ktorého je popradský primátor vinný. "Uznal obvineného vinným z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za čo obvinenému uložil peňažný trest vo výške 1 200 eur a pre prípad, že by výkon uloženého peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd obvinenému uložil tiež náhradný trest odňatia slobody vo výmere troch mesiacov," uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová. Zároveň by si za volant nemal sadnúť 18 mesiacov.

Primátor ostal zo svojho trestu nemilo prekvapený. "Samozrejme, svojho pochybenia som si plne vedomí, ale nevzdám sa zase svojej možnosti brániť a využiť všetci zákonné veci, ktoré mi zákon dovoľuje," uviedol primátor. Sudca totiž rozhodol v takzvanom skrátenom konaní, s ktorým primátor nesúhlasí, pretože nedostal priestor na svoju obhajobu, na ktorú má podľa neho právo každý. Trestný rozkaz zatiaľ nie je právoplatný. "Pri mojom nezohľadnení zdravotného stavu si myslím, že to nie je spravodlivé, preto sa budem brániť a odvolám sa voči danému rozkazu," dodal primátor. Vo veci bude pravdepodobne vytýčené hlavné pojednávanie. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy