Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Rodičov, ktorí s deťmi unikali pred políciou, vydali do Česka. Deti ostali na Slovensku
Zdielať na

Rodičov, ktorí s deťmi unikali pred políciou, vydali do Česka. Deti ostali na Slovensku

PRAHA / V prípade, ktorý vlani sledovalo celé Česko aj Slovensko, nastal posun. Trnavský súd vydal rodičov dvoch slovenských chlapcov, ktorí podľa polície uniesli za dramatických okolností dvoch svojich synov z Česka na Slovensko, na trestné stíhanie v Českej republike. Zatiaľ čo matka zostáva vo väzbe, otca vyšetrujú na slobode.

Dávid a Leonard boli podľa českokrumlovského súdu zanedbaní. Predbežným opatrením ich oboch umiestnil do ústavnej výchovy v detskom centre v Strakoniciach. "Bolo tam aj podozrenie na týranie oboch detí," uviedol hovorca juhočeskej polície Jiří Matzner. 

V októbri minulého roka, presne na piatok 13., prišli za deťmi ich rodičia. V istom momente zapálili dymovnicu a zo zadymenej miestnosti podľa polície deti zobrali. Chlapcov naložili do auta a cez Nemecko a Rakúsko ich uniesli na Slovensko. Bol na nich vydaný európsky zatykač.

Po dvoch týždňoch sa rodina sama prihlásila na Slovensku. Súd ich pôvodne poslal do väzobnej väznice v Leopoldove, no teraz rozhodol o tom, že obaja poputujú na políciu do Česka. Na matku detí uvalil súd väzbu, otec je stíhaný na slobode. "Kolegovia v kriminálnej službe ich oboch prebrali na hranici. Obaja sú trestne stíhaní pre trestný čin únosu. Žena je vyšetrovaná väzobne, muž je vyšetrovaný na slobode a s vyšetrovateľmi spolupracuje," uviedol Matzner.

Za únos im obom hrozí 10 rokov za mrežami. Deti zatiaľ zostávajú v detskom domove v Banskej Bystrici. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy