Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Deti vo veku 9-11 rokov posielajú intímne fotografie bez motivácie
Zdielať na

Deti vo veku 9-11 rokov posielajú intímne fotografie bez motivácie

Archívne video

BRATISLAVA / Stačí pár nepremyslených klikov na internete a život vášho dieťaťa sa môže zmeniť na peklo. Odborníci stále upozorňujú na nebezpečenstvá, ktoré deťom hrozia dokonca aj v bezpečí domova. Neraz sa totiž stanú obeťami sexuálnych zvrhlíkov, ktorí od nich žiadajú nahé fotografie.

Jessica Logan spáchala v 18 rokoch samovraždu po tom, čo býval priateľ zverejnil jej intímne fotografie. Nedokázala prežiť posmievanie svojich spolužiakov.

Hope Witsell chcela upútať pozornosť chlapca, ktorý sa jej páčil nahou fotkou. Chlapcova spolužiačka mu ju našla a rozposlala ďalej. Hope spáchala samovraždu v 13 rokoch. Takýchto príbehov je čoraz viac. Podľa odhadov expertov každý piaty maloletý Európan čelí novým formám útokov v oblasti sexuálneho zneužívania na internete.

"V poslednej dobe sa nám tu rozmáhajú prípady, kde maloleté deti vo veku od 9 - 11 rokov sú ochotné bez akejkoľvek zjavnej motivácie, bez toho aby im niekto za to niečo sľuboval, odhaľovali svoje intímne orgány, fotografovať si ich a šíriť ich po internete čiste len na výzvu nejakej neznámej osoby," hovorí klinický psychológ Dušan Kešecký. 

Výskum na viac ako 1 600 žiakoch vo veku od 11-18 rokov ukázal, že viac ako 27 percent chlapcov a 31 percent dievčat prijalo žiadosť a poslalo svoju nahú, alebo polonahú fotku.

"V tom ich triednom kolektíve sa o tom rozprávajú ako o niečom, čo je bežné, čo robia viacerí. Vôbec nerozmýšľajú nad tým, čo to môže vyvolať. Aké môžu byť dôsledky, keď sa to napríklad zneužije," povedala Katarína Hollá z Pedagogickej fakulty v Nitre.

"Za posledné 3 roky nás denne kontaktuje dieťa, alebo mladý človek s témou sexuálneho násilie," hovorí koordinátorka dištančného poradenstva linky detskej istoty Tatiana Rybanská. Prvý krok ako zabrániť tomu, aby naše fotky, či súkromné informácie neboli zneužívané je uvedomiť si , že čokoľvek na internete uverejníme, na ňom zostane navždy aj keď to vymažeme.

"Ak k zneužitiu dôjde, určite treba o takomto podozrivom konaní, ktoré sa stalo mne, vám...blízkej osobe, upovedomiť políciu," informuje riaditeľ odboru prevencie KMVSR Jozef Halcin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy